WERCHTER 2008: Editors :: zaterdag 5 juli, Main Stage

Arbeit macht frei: voor de zesde keer in nog geen jaar staat Editors op Belgische bodem. Wie wil doorbreken moet nu eenmaal werken. Een tweede passage op Werchter had de bevestiging moeten worden, maar een moegetoerde band raakte maar langzaam op dreef. Met de hakken over de sloot in onze top vijftien, maar wel verdiend.

Toegegeven: het zit de heren Uitgevers ook niet mee. Net voor de groep aan zijn set moet beginnen, gaan de hemelsluizen open voor een buitje dat een set lang blijft hangen. Wanneer frontman Tom Smith vroeg in de set hoopvol "I don’t think it’s gonna rain again today" zingt in een mak gebracht "An End Has A Start", blijken dat helaas ijdele woorden. Het houdt het publiek echter niet tegen om en masse te blijven luisteren

Nochtans lijkt het vandaag niet goed te lukken voor Editors. Mist "All Sparks" nog wat punch, dan wordt het normaal zo sterke "Blood" helemaal de nek omgewrongen met een afgehaspelde versie. In tegenstelling tot vorige concerten van de groep ontbreekt vandaag het heilige vuur, de passie waarmee de muzikanten zich vorig jaar op Pukkelpop nog tot troonpretendenten opwierpen. Toen leek de groep goed op weg de nieuwe U2 te worden; vandaag is dat gevoel nooit echt aanwezig.

Dit is duidelijk het concert te veel voor deze band. Nauwelijks een jaar na de release hebben ze doorbraakalbum An End Has A Start platgespeeld, en hebben ze dringend nood aan pauze. Dat er aan nieuwe songs nog gewerkt zal moeten, blijkt uit een nogal zoutloos "No Sound But The Wind" dat het B-kantjes-niveau nooit overstijgt.

En dan wordt Editors toch nog wakker. In "Munich" schiet Smith nog wel door zijn stem, maar met een pakkend "Weight Of The World" overtuigt de band dan toch. Eindelijk is er iets van gedrevenheid te merken. Dat het publiek ondanks de regen is blijven staan, dringt door en in "Fingers In The Factories" hamert Smith als bezeten op zijn piano. "Smokers Outside The Hospital Doors" rijft de overwinning uiteindelijk met een late goal binnen: dan toch nog.

Goed, dit optreden was niet het beste dat Editors ooit gaf, maar de werklust van deze band imponeert. En wie zelfs in de regen zo’n massa volk aan zich kan kluisteren, is verzekerd van een mooi toekomst. Editors is nog steeds op weg een grote band te worden, maar heeft nu eerst en vooral een pauze en daarna een nieuwe plaat nodig. We houden ons ondertussen wel bezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 − een =