The Whip :: X Marks Destination

Ha! Een brok bonkende elektrorock, als we dat niet nog al eens gehoord hadden. The Whip mag zich met X Marks Destination dan wel niet van zijn origineelste kant laten zien, dodelijk efficiënt is deze dansvloerplaat wel. Afspraak in Kiewit.

Het is u waarschijnlijk al opgevallen, maar rock en dance zijn de laatste jaren opnieuw de beste maatjes. Eind de jaren tachtig toonden New Order, Happy Mondays en Stone Roses al de weg, Soulwax werd er groot mee, Justice bekeek het dan weer van de andere kant en maakt dance met een rockattitude. Vanuit het Manchester van die eerste namen komt The Whip nu gezellig het klasje vervoegen.

Horen we dus: de bliepjes en beatjes van Bernard Sumner en de zijnen. Nergens meer is dat het geval dan in “Frustration” dat wel uit de sessies voor Power, Corruption And Lies lijkt verloren gelegd om nu te worden herontdekt. “Black Out” is een ode aan de ter ziele gegane danskeet Haciënda van New Order en dat is er al even goed aan te horen: minimaal repetitief loopje, simpele 4×4-beat en die typisch Noord-Engelse ongeïnteresseerde zang. Het is allemaal nogal onsubtiel, maar de groep haalt resultaat.

Opwindender nog is opener “Trash”, het auditieve equivalent, van een peppil recht tussen uw billen. Dansen en spartelen zult u: dit beukt en stampt zich een weg naar de kleine hersenen met een catchiness die we al lang niet meer gehoord hebben, of het moet bij Delays zijn geweest. En die maken wel een heel ander genre. Dit is feest op de dansvloer, zoals The Whip begin mei al bewees in de AB. Meer van dat, maar anders: de onderwater-beats op zijn Daft Punks van “Fire”.

Goed, de drie mannen en ene vrouw van The Whip hebben wat weinig star quality (dat hadden de olijke nonkels van New Order dan ook niet) en ook songs als “Save My Soul” en “Blackout” missen op X Marks Destination wat aangezicht. Toch prijkt er nog straf materiaal als het naar Simian Mobile Disco zwemende “Dubsex” of het trancy “Sister Siam”. Dit zijn de momenten dat The Whip een concertzaal moeiteloos in een zwetende club kan veranderen en dance met popsongs verzoent.

The X op de kaart geeft deze zomer voor The Whip Pukkelpop aan. Zorg dat u er dan bent voor een weinig fijnzinnig maar uiterst effectief feestje. ’t Is waar: erg lang houdbaar is de muziek van The Whip niet, maar dat kan van uw ijsje ook niet gezegd. En zeg niet dat u dààr niet van genoten hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − vier =