Xiu Xiu :: ”Als je geen risico’s durft te nemen, wat heeft het dan voor zin?”

Weinig groepen leggen zo schaamteloos hun ziel op tafel als Xiu Xiu. Vooral frontman Jamie Stewart lijkt het hart op de tong te dragen. In een oud interview gaf hij al te kennen dat elk album voor een ander gevoel staat, en die kernwoorden lijken ook nu nog steeds deel uit te maken van zijn wereld.

Wie het lijstje (hopeloosheid, eenzaamheid, verwarring, schaamte, angstige voorgevoelens, depressie, achterlijkheid, volledige shock, boosheid, zorgelijkheid, gekte, angst, woede, spijt, een gevoel van droefgeestigheid en af en toe zelfs waardering voor goedheid) afgaat, kan zich ernstige vragen stellen bij de mentale toestand van Stewart. Met de vorige plaat brak hij zijdelings met die traditie door zijn woede rond een laffe oorlog te ventileren waarbij “veilige bombardementen” voor talloze anonieme slachtoffers zorgden. Women As Lovers is echter duidelijk opnieuw een pak introspectiever.

enola: In The Air Force zat een duidelijke politieke ondertoon, dat liet je ook merken in de interviews. De titel van de plaat was vanuit dat oogpunt een duidelijk statement. Zit achter Women As Lovers ook een verhaal?
Stewart: “Elke plaat is een momentopname. Voor mij geven ze het jaar weer waarin ze gemaakt zijn. Women As Lovers gaat zowel over het boek van Elfride Jelinek als over hoe ik er mee omging. Ik vond in het boek veel terug over mijn eigen ervaringen rond hoe geweld inherent is aan liefde en hoe sociaal beladen relaties zijn, zelfs als ze elementen van terreur in zich dragen. Nu heb ik een liefdevolle relatie met iemand, eens ik dat besefte ben ik er halsoverkop in gedoken. Ik besefte dankzij die relatie dat liefde op emotioneel vlak veel goeds in zich kan dragen.”
“De titel staat voor mij enerzijds voor hoe je kan aangetrokken worden door een liefde die iets gruwelijks in zich heeft en waar je een persoonlijk risico bij loopt, maar anderzijds ook voor hoe een relatie haast miraculeus tot iets moois kan uitgroeien.”
“Ik haatte en hield van het boek tezelfdertijd, omdat het me confronteerde met wie ik was en niet langer wenste te zijn. Het is een ongelooflijk boek, Jelinek blijft me gewoonweg verbazen.”

enola: Dit is wel een heel oprecht antwoord. Maar eigenlijk ben je altijd heel open geweest over wie je bent en waar je voor staat. Denk je nooit dat het verstandiger is om je privéleven wat meer af te schermen?
Stewart: “Daar is het te laat voor.”

enola: Ook je open relatie met je fans is opvallend. Niet alleen is er het “Polaroid Project” (fans nemen polaroidfoto’s van de groep tijdens de tour — maar niet tijdens de concerten — en sturen die dan op naar Xiu Xiu. Van die foto’s is nu een boek verschenen; jbo), maar op jullie site staan ook persoonlijke zaken te lezen, zelfs je e-mailadres. Ben je niet bang dat je hiermee gevaarlijke gekken zal aantrekken?
Stewart: “Dat is een paar keer gebeurd, maar daar ga ik liever niet op in. Het is een risico maar anderzijds hebben zoveel intelligente, grappige en openhartige mensen gereageerd dat het dat waard is.”

enola: Je zei ooit het volgende: “All the songs are about sadness and trying to dance it away. The very first night I ever wrote and recorded a Xiu Xiu song, I'd gone to this terrible dance club in San Jose alone on Christmas night — as pathetic as that is — and had gone home alone after feeble attempts to pick someone up. Xiu Xiu came from feeling stupid and lonely and then wanting to dance it away, but having the club and its music only magnify that stupid and lonely feeling.” Sta je daar nog steeds achter?
Stewart: “Ja. Onze songs gaan echter niet alleen daar over, maar ook over wanneer iets goed voorvalt. Ze spreken over wat er gebeurt.”

enola: Maar ze draaiden wel allemaal rond dezelfde thema’s: familie, politiek, seks, en daaraan gekoppeld liefde of liefdeloosheid en zelfmoord. Vaak zelfs rond hoe al deze thema’s met elkaar verbonden zijn. Is dat ook nog steeds zo?
Stewart: “Ja.”

enola: Hoe autobiografisch zijn je teksten dan? In enkele zinnen zet je een heel schrijnend of verontrustend leven neer.
Stewart: “Alle nummers hebben een band met de realiteit, anders zouden ze geen zin hebben. Niet alle nummers hebben betrekking op mij, sommige nummers gaan over politiek, andere over vrienden, familieleden of zelfs buren. Natuurlijk kan dat voor wat ongemak zorgen, maar als je geen risico durft te nemen, wat voor zin heeft het dan? ”

enola: Ben je dan niet bang om mensen te beledigen door zo vrij en vrank voor je mening uit te komen?
Stewart: “Wie zou ik beledigen? Mensen die geloven dat het oké is om bij het leger te gaan en anderen neer te schieten voor oliebedrijven? Mensen die transseksuelen dood slaan? Who gives a fuck what they think?

enola: Ook in de muziek neem je risico’s. Soms klinkt het enorm hectisch en chaotisch en dan weer haast lieflijk. Zoek je die extremen bewust op?
Stewart: “Ik vind het niet verstandig om het hoe en waarom van kunst en muziek te analyseren, noch hoe iemand het creëert. Als je in jezelf bewust op zoek gaat naar het hoe en waarom, you risk the screeching feeding back loop of decadent self entanglement.”

enola: In het verleden werd er wel eens negatief gereageerd op jullie. Tijdens optredens kregen jullie zelfs sigaretten naar het hoofd gegooid.
Stewart: “Toen we net gestart waren met Xiu Xiu hebben we inderdaad tijdens een optreden brandende sigaretten naar ons hoofd gegooid gekregen. Dat specifieke voorval was in Texas. Weet je, people in Texas are in large part but not entirely complete fucks. We kregen toen overigens wel vaker negatieve reacties. We touren echter al sinds 2002, dus mensen hebben ondertussen al een beter idee van wat ze van ons mogen verwachten. Dergelijke negatieve reacties blijven uit nu.”

enola: Tot voor kort traden alleen Caralee McEllroy en jij samen op als Xiu Xiu, maar ik heb begrepen dat jullie nu als groep optreden?
Stewart: “Ja. Ches Smith en Devin Hoff zullen er nu ook live bij zijn. Het zijn twee fantastische muzikanten die bovendien allebei van bij de start hebben meegespeeld op de albums. Ze hebben een niet te onderschatten invloed op hoe we nu klinken.”

enola: Bedoel je dan live of ook op hoe jullie op de albums klinken? Je kan niet ontkennen dat zowel The Airforce als Women As Lovers een duidelijkere popinvloed hebben. Daarnaast zingt McEllroy ook op meer nummers mee.
Stewart: “Dat staat volledig los van elkaar hoor: ik hou van popmuziek en Caralee heeft een fantastische stem, dus zou het idioot zijn om die niet te gebruiken. Nu is het wel zo dat Ches, Caralee en ik voor verschillende nummers gewoon een kleine studio ingekropen zijn om te jammen zoals andere bands doen. Dat hadden we sinds 2002 niet meer gedaan. Je merkte dat Ches zich daardoor in het begin wat onzeker voelde. Maar eens hij doorhad dat het de bedoeling was om gelijk wat uit te proberen en dat hij zich niet hoefde te laten leiden door hoe we het vroeger deden, liep het wel los.”

enola: Hoe heb je Michael Gira weten te strikken voor dit album?
Stewart: “Ik heb hem ooit ontmoet en sindsdien mailen we occasioneel met elkaar. We hebben ook een aantal gemeenschappelijke vrienden, waaronder Fabrizio van Larsen. Fabrizio kent Michael veel beter dan ik en toen hij voor ons eens polste, zei Michael onmiddellijk ja.”

enola: Jullie brengen samen “Under Pressure” van Queen en David Bowie. Het is niet de eerste keer dat jullie een cover brengen. Hoe beslis je eigenlijk welke nummers je zal coveren?
Stewart: “It is out of love for the song as a fan.”

Xiu Xiu speelt op donderdag 8 mei 2008 op Les Nuits Botanique

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =