MGMT :: Oracular Spectacular

Dat Brooklyn tegenwoordig bruist als nooit tevoren, wist u natuurlijk al langer dan vandaag. Bands als Vampire Weekend en Yeasayer zetten de voorbije maanden namelijk menig Vlaams muziekhart in lichterlaaie. Als klap op de vuurpijl is er nu Oracular Spectacular, het daverende debuut van MGMT, eveneens — u raadt het nooit— Brooklyn based.

Veel kans trouwens dat dit niet de eerste keer is dat u over MGMT leest. De band van Ben Goldwasser (zang, keyboards, synths, drum) en Andrew VanWijngaarden (zang, gitaar, keyboards), twee voormalige studiegenoten, werd de voorbije maanden namelijk overstelpt met complimenten en lovende recensies. Een bloemlezing: ze speelden in het voorprogramma van Of Montreal, zowel Rolling Stone als BBC zetten MGMT in hun rijtje "Ten Artists To Watch in 2008", Greg Dulli laat in zowat elk interview hun naam vallen, David Letterman (waar ze getooid gingen in een zwarte cape) én Jools Holland boekten de band voor hun show, en zielsverwanten Yeasayer namen hen mee op tournee door de VS. Grote sier maken heet zoiets.

Maar wie vreest dat MGMT hierdoor naast zijn schoenen zou gaan lopen, krijgt in opener "Time To Pretend" al meteen lik op stuk. Ondersteund door een krolse synth-beat, steken Goldwasser en VanWijngaarden vrolijk de draak met de clichématige way of life van vele rocksterren. Zinsneden als "Let’s make some music/ let’s make some money/ find some models for wives/ I ’ll move to Paris/shoot some heroin and fuck with the stars" (Pete Doherty, iemand?) en "This is our decision/ to live fast and die young" maken duidelijk dat het duo van MGMT wel raad weet met alle fuzz rond zijn groepje: "Yeah, it’s overwhelming/ but what else can we do? Get jobs in offices and wake up for the morning commute?". Qua beginselverklaring kan dat wel tellen.

"Weekend Wars" vervolgens is een meerstemmig, breed uitwaaierend popliedje dat zo op Parklife van Blur had gekund, het melige wijsje "The Youth" is zo over the topdat het weer aanstekelijk wordt, en de succulente discostamper "Electric Feel" herinnert aan de heerlijk hysterische gay pop van Scissor Sisters. Gegarandeerd een zwierig hoogtepunt wanneer MGMT deze zomer de Marquee in Werchter in vuur en vlam zet.

In "Kids" haalt MGMT de truc met het kinderkoortje boven, iets wat bijvoorbeeld ook Yeasayer in "2080" deed. De song dartelt gezwind voort op een zwoel synthloopje, en mondt uit in een technobeat vetter dan het haar van pakweg Devendra Banhart. Daarna doet het akoestische (zowaar!) "Pieces Of What" ons met zijn schelle stem, korte frasering en rafelige gitaarspel aanvankelijk steevast aan de geniale Daniel Johnston denken, terwijl de barokke strijkers aan het gaatje duidelijk de signatuur van producer Dave Fridmann (Flaming Lips, Mercury Rev) dragen. Zie ook: "Weekend Wars" en het spacey "The Handshake".

U had het al gemerkt: van een gebrek aan variatie kan MGMT niet beschuldigd worden. Zowat elk nummer krijgt een ander jasje aangemeten (van hoekige, frivole pop over nichterige discobeats tot theatrale barok), waardoor Oracular Spectacular bij iedere luisterbeurt aangenaam blijft verrassen, alsof de shufflestand voortdurend is ingeschakeld. In "Of Moons, Birds & Monsters" voert de band zelfs tijdens het nummer een radicale koerswijziging door: de song begint als iets dat van Klaxons had kunnen zijn, maar slaat plotsklaps over in een wild kronkelende, Mogwai-achtige gitaarinstrumentaal.

Afsluiter van dienst is het psychedelische "Future Reflections", volgens Goldwasser & VanWijngaarden "a premonition of a post-apocalyptic future where colonies of young people live on the beach and lead savage yet refined primitive lifestyles and go surfing". En waarom zouden wij het nog verder gaan zoeken?

Mocht de Apocalyps zich ooit echt voltrekken dan is Oracular Spectacular de soundtrack die wij erbij willen horen (net als All Hour Cymbals van Yeasayer trouwens). Wacht echter niet tot het zover is en haal dit spectaculaire schijfje nog liever vandaag dan morgen in huis.

MGMT speelt op 30 april in een reeds wekenlang uitverkochte AB Club, en staat op zaterdag 5 juli op Rock Werchter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen + 3 =