Eindejaarslijstje 2007 van Elise Noyez

Het afgelopen jaar was er een waarin ongegeneerd om de aandacht werd gevochten. Vooral het wereldwijde web bewees zich hierin weer het perfecte medium: van de stunt van Radiohead tot de vele hypes die zich via het net verspreidden. Slechts enkelen blijven op het einde van de rit echter overeind naast ander, ietwat bescheidener, moois.

 

  1. The National :: Boxer      Het blijft bewonderenswaardig hoe deze mannen zichzelf steeds weer blijven overtreffen. Dat ze ook live iedereen van de sokken kunnen blazen, bewees hun drievoudige doortocht in België eerder dit jaar.
  2. Blonde Redhead :: 23      23 is zowat de meest geslaagde hedendaagse referentie naar de eighties shoegaze. Het dromerige primeert maar met de percussie wordt steeds ook één voet stevig op de grond gehouden.
  3. Beirut :: The Flying Club Cup      We geven het toe: een jonge Amerikaan die Balkanmuziek en Franse chansons combineert, het lijkt gedoemd tot mislukken. Dat Zach Condon erin slaagt het zo fantastisch te doen klinken is op zich dan ook een plaatsje in de top drie waard.
  4. Broken Social Scene Presents Kevin Drew :: Spirit If…      De belangrijkste leden van BSS krijgen in deze reeks elk de kans zich te bewijzen en aftrapper Kevin Drew legt de lat meteen zeer hoog. Benieuwd wat Brendan Canning ons volgend jaar voorschotelt.
  5. Elliott Smith :: New Moon      Hij mag zich dan al enkele jaren niet meer onder de levenden bevinden, in zijn korte bestaan heeft Smith echter heel wat hartverscheurende nummers bij elkaar geschreven. New Moon verzamelt dan ook een hoop prachtsongs die hun officiële release meer dan waard zijn.
  6. Wilco :: Sky Blue Sky      Nu Jeff Tweedy zijn verslaving te boven is gekomen, klinkt Wilco bij een eerste luisterbeurt heel wat luchtiger dan voordien. Nochtans zijn ze de lang uitgesponnen gitaarsolo’s niet verdwenen en wordt Sky Blue Sky bij elke luisterbeurt net dat ietsje spannender.
  7. Beach House :: Beach House      In de categorie ‘beste nieuwkomer’ gaat de hoofdprijs ongetwijfeld naar Beach House. Hun zelfgetitelde debuut vol bezwerende en lichtjes misleidende pareltjes doet alleszins al uitkijken naar de release van Devotion volgend jaar.
  8. Iron & Wine :: The Shepherd’s Dog      Sam Beam’s laatste album klinkt niet alleen voller dan we van Iron & Wine gewoon zijn maar meteen ook eclectischer en opgewekter. Een aangename verrassing.
  9. Flowers From The Man Who Shot Your Cousin :: Hapless      Breekbare nummers die genoeg hebben aan een akoestische gitaar en Caris’ helemaal niet zo speciale stem. Of ook: hoe de simpele combinatie van eerlijke lyrics en minimalistische melodieën betoverend kan zijn.
  10. Patrick Wolf :: The Magic Position      Bombastisch, dramatisch en behoorlijk gay, dat is The Magic Position en dus heel wat anders dan haar ietwat bevreemdende voorgangers. Gelukkig beschikt Wolf over genoeg jeugdige aanstekelijkheid om iedereen even in zijn magie te doen geloven.

 

Sluiten we het jaar dan af met de goede raad van Public Enemy: Don’t believe the hype! –tenzij ze terecht is uiteraard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − vijf =