Eindejaarslijstje 2007 van Eline Adam (film)

2007 bracht dan wel een overload aan ongedierte in de cinemazalen voor- ratten, bijen en een alomtegenwoordige pinguinhysteria-, maar echt ongure types bevolken deze lijst: een depressieve cowboy op 1, maffiosi die wij liever niet uitnodigen voor een dinertje op 2 en 5, malafide abortusdokters op 4, een paranoïde dictator (9) en een stelletje Oostendse zonderlingen (10), om maar te zwijgen over de priester op 3!

  1. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford      Brad Pitt eindigde in andere jaren hoog op lijstjes van een heel ander kaliber, maar deze intens mooie moordballade van Dominik Andrew zindert nog steeds na.
  2. Election I / Election II      The Godfather I en The Godfather II uit Hongkong. Dit snoeiharde maffiaduo zorgt ervoor dat u haaienvinnensoep nooit meer hetzelfde zal smaken.
  3. Requiem      Kippenvel bij dit waargebeurde relaas over een studente wiens epilepsie verkeerdelijk wordt aanzien als het werk van de Duivel zelf. Deze prent stelt ons geloof zwaar op de proef.
  4. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days      Rauw en beklijvend gesitueerd in een immens staaltje van Oostbloklelijkheid. Onrechtvaardigheidsgevoel kreeg een nog pijnlijkere definitie bij het aanschouwen van deze.
  5. Eastern Promises      De tweede maffiafilm in het rijtje, maar terecht. David Cronenberg fileert de ziel van de Vory V Zakone, een troep ongezellige Russische gangsters, en wij gruwelden mee.
  6. Control      Corbijns prachtige zwartwitbeelden, overgoten met (moet het gezegd worden) het fenomenale Joy Division: dit kan niet anders dan goed zijn. Control werd dan ook op alle lof onthaald en ook wij juichen mee.
  7. Persepolis      Oké, de strip is beter dan de film, maar Marjane Satrapi geeft met deze tekenfilm alle Pixar- en Dreamworkproducties die de zalen overspoelen zowel vormelijk als inhoudelijk het nakijken. Wondermooi en recht-naar-de-keel.
  8. Jindabyne      Whodunit die zich ontpopt tot een melodrama waarin Schuld en Wroeging zich tot hoofdrolspelers omvormen. Hypnotiserende beelden van de Australische outback zorgen voor pure magie.
  9. The Last King of Scotland       Forest Whitaker als vleesgeworden incarnatie van Idi Amin tilt dit verhaal op tot ongekende hoogten en alleen daarom al zou deze in iedere lijst moeten voorkomen
  10. Ex-Drummer       De schandaalfilm van het jaar was naar Vlaamse ‘normen en waarden’ serieus over-the-top, maar hey, daar trekken wij ons nu geen ene zak van aan. Een geweldige score (Mel Dune! Lightning Bolt! Millionaire!) zorgde ervoor dat wij deze enorm grotesk marginale uitbarsting van een paar Oostendse Angry Young Men wél konden smaken.

Haalden net de top-tien niet maar verdienen zeker uw aandacht bij uw volgende bezoek aan de videotheek: Paranoid Park, 28 Weeks Later, Le Scandaphre et le Pappilon, Das Leben der Anderen, The Departed… Het filmjaar 2007 was zoals alle fijne dingen in het leven: hard en zeer bevredigend.

Eline Adam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × drie =