Zeven 1 :: Zeven Psychopaten (Philips & Vehlmann)

Zeven albums, zeven tekenaars, zeven scenaristen. Met deze frase introduceert uitgeverij Silvester de nieuwe stripreeks Zeven. Het eerste album is een samenwerking tussen Fabien Vehlmann (Alleen, IAN) en de Britse comic-tekenaar Sean Philips.

De zeven psychopaten waar de titel van dit verhaal naar verwijst, zijn zeven individuen die tijdens WO II door de Britse kolonel Thompson gerekruteerd worden om één van zijn meer buitenissige plannen te doen slagen. Hij wil immers kost wat kost Adolf Hitler vermoorden en zo de oorlog beëindigen. Hij rekent op het onvoorspelbare karakter van randfiguren om zo de intense bewaking van de Führer te misleiden. Moeten wie hierbij nog aanvullen dat een dergelijke groep mensen samenbrengen, vragen is om vuurwerk?

Fabien Vehlmann vermengt in dit verhaal historische feiten met een gezonde dosis humor. De aanleiding voor de hele tocht mag dan wel bittere ernst zijn en één van de meest tragische periodes uit onze geschiedenis als achtergrond hebben, toch ontaardt Zeven Psychopaten net door de vreemde gedachtekronkels van onze ’helden’. Helemaal overtuigen doet deze mix echter niet, en het maakt dit eerste deel van Zeven tot één van de mindere albums in het door de band genomen grandioze oeuvre van de jonge Fransman.

Ook de tekeningen van veteraan Sean Philips staan in dit album op een iets lager peil dan wat we van hem gewoon zijn uit comics als Sleeper of Criminal (allebei op scenario van Ed Brubaker). Te veel lege vlakken maken de pagina’s soms wat kaal. Philips’ werk is op zijn best in een harde crime noir-omgeving, en dan nog liefst op een klein comic-formaat. Hij verteert de overgang naar het grote albumformaat dan ook niet vlekkeloos. Toch blijft het een feit dat hij schitterend met schaduwen kan werken en als geen ander een geladen en spannende sfeer kan creëren.

Al bij al houden we aan Zeven Psychopaten een gemengd gevoel over. Het is zeker en vast een verdienstelijk album dat ons een halfuurtje fijne ontspanning heeft gebracht. Anderzijds mag je van auteurs van dit kaliber net dat ietsje meer verwachten, waardoor de ontgoocheling al snel toeslaat. Het tweede deel in deze reeks zal Zeven Dieven heten en wordt gemaakt door David Chauvel en Jér&ocircme Lereculey, de auteurs van de middeleeuwse fantasystrip Arthur. Andere auteurs die latere delen voor hun rekening zullen nemen : Francis Manapul (Witchblade), Jean-David Morvan (Konvooi) en Luigi Critone (De Roos en het Kruis). Aan een hels tempo van één boek om de twee maanden zal deze reeks binnen een jaar ongeveer volledig zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × vier =