Alleen 1 :: Spoorloos (Gazzotti & Vehlmann)

In 2007 zullen de uitgeverijen Dupuis, Dargaud en Lombard een inhaalmanoeuvre doen wat betreft vertalingen. Vorig jaar werden er immers grote aantallen interessante strips links gelaten. Alleen was een van de slachtoffers, maar wordt nu toch opgepikt.

Bruno Gazzotti en Fabien Vehlmann werken al langer samen. In 2001 brachten ze samen met Ralph Meyer (Hard tegen Hard) Een Wolkeloze Toekomst. Gezien de onzekere toekoms van Gazzotti’s werk voor Soda, smeedden de twee al gauw plannen voor een nieuwe reeks. Vehlmann situeerde het verhaal van vijf kinderen in een toekomstige wereld waar op een dag alle andere mensen verdwijnen. Ze trachten zo goed en zo kwaad als het kan verder te leven en zoeken terloops ook naar de oorzaak van die mysterieuze verdwijningen.

Voor één keer biedt de Nederlandse editie overigens een surplus op de Franse. Dit album bevat immers een korte proloog die de achtergrond van elk van de vijf kinderen voor de ramp beschrijft. Het brengt de figuren beter tot leven, waar we in de oorspronkelijke versie wat verloren waren en de figuren schimmiger bleven. In dit eerste deel slaagt scenarist Vehlmann er in om de veranderde wereld waarin de kinderen terechtkomen op een intrigerende manier te beschrijven. Zo brengt hij tal van thema’s aan die in verdere delen nog uitgewerkt kunnen worden. Hij toont in dit album eens te meer aan dat hij één van de meest talentvolle scenaristen is. Ook zijn andere werk (Versteende Reuzen, Wondertown) is meer dan de moeite waard en bewijst zijn polyvalentie als auteur. Hij stelt zich geenszins tevreden met reeksen volgens een beproefd succesrecept.

In Soda blinkt Gazzotti al uit in efficiënt tekenwerk, dat op de leest van Janry is geschoeid. In Alleen houdt hij zich ver weg van de expliciete actie en geweldscènes, hoewel de confrontaties met de wilde dieren toch behoorlijk spannend uitdraaiden. Alleen is duidelijk een reeks voor de jeugd, die echter ook de volwassenen aanspreekt. Zowel opzet als tekeningen leunen sterk aan bij de klassieke Dupuis-reeksen die op een charmante manier humor aan avontuur koppelen.

Stripliefhebbers zullen wellicht opmerken dat reeksen als Orphanimo!! (Adriaenssens & Vincent) en Runaways (Vaughan & Alphona) allebei een groep kinderen op de vlucht als hoofdfiguren hebben. Verder gaat de vergelijking niet, elk van de drie genoemde reeksen heeft immers voldoende eigen kwaliteiten zonder te leunen op het succes van de andere.

Alleen is de eerste reeks die bij Dupuis in 2006 opgestart werd en die bij Balloon Books nu in het Nederlands een kans krijgt. Vanaf deze maand vertalen ze ook de collectie Impressie(s) opnieuw, maar wel enkel in een versie met harde kaft. In elk geval is Alleen een reeks die het meer dan waard is om vertaald te worden. Zopas ontving ze in Angoulême de prijs van de kinderjury. De vakmannen Fabien Vehlmann en Bruno Gazzotti hebben al hun verhalend en beeldend talent erin gestoken, ontdek dus gauw het resultaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vier =