PUKKELPOP 2007 :: Patrick Wolf :: 17 augustus 2007, Club

"You put me in the magic position/To live, to learn, to love in the major key" juicht Patrick Wolf op The Magic Position en zo bleek ook: op de hoes veel kleur, en muzikaal één en al feestelijke toeters, bellen en vuurwerk. Genoeg om zich op Pukkelpop nog maar eens te ontpoppen tot een van dé in het oog te houden namen.

Afgelopen lente zorgde Patrick Wolf voor opgewonden headlines op de indieblogjes: tijdens een concert had hij zijn drummer ontslagen, en meteen volgde op zijn site een statement dat hij het live spelen voor bekeken zou houden na een laatste concert met klassiek orkest in november. Ondertussen is er olie op de golven gegoten, maar tijdens een kort interview voor zijn optreden weigert Wolf nog altijd uitsluitsel te geven of dat wel degelijk zijn laatste optreden zal zijn: "ik voel me op dit moment goed bij wat ik doe, misschien is dat morgen anders."

De duidelijkheid die die uitspraak ontbeert, krijgen we misschien wel tijdens het optreden vanavond. Wolf beweegt zich op het podium als een vis in het water, is duidelijk in zijn ietwat aangeschoten sas, en maakt er een feestje van. Piano’s en lichtstellingen worden beklommen bij het theatrale "Tristan": wie gelooft dat dit podiumbeest het optreden zou kunnen laten? Met een sjaal vol glitters om zijn hoofd geslagen, lijkt hij zelfs al een beetje werk te maken van de ambitie om zijn carrière te eindigen als Liberace.

In tegenstelling tot zijn vorige optredens wordt Wolf ditmaal bijgestaan door een vierkoppige band: contrabas, drums, viool en elektronica. Het wonderkind zelf — nauwelijks 24 jaar oud en bulkend van de dadendrang — houdt het voornamelijk bij zang en occasioneel pianospel. ’s Mans mix van elektronica met een quasi-klassiek folkinstrumentarium kan vele kanten op. Nu eens dansbaar in het op een heerlijke beat drijvende "Accident & Emergency", dan weer uitbundig in het door ontploffend vuurwerk voortgedreven "Bluebells" of het woeste "The Libertine". Uit debuut Lycanthropy vist Wolf ook het beklemmende "Childcatcher" op ("Over wanneer liefde woede wordt na een afgelopen relatie. Het is al lang uit met hem.") en tot groot jolijt van de talrijke meisjes een dansend "Bloodbeat".

"The Stars" wordt ingetogen opgebouwd naar een magisch mooie coda, en dan is het tijd voor de finale met de discostrijkers van de gerateerde pophit "The Magic Position" (heren en dames Donna, is die prut al uit jullie oren?) die het publiek finaal richting Arcade Fire zendt.

Wolf is een van de zeldzame visionaire artiesten van dit tijdsgewricht. De man ademt muziek, en is veelzijdig genoeg om te blijven verrassen. Het volgende punt op zijn agenda is een dubbelalbum rond het Elisabethaanse Engeland volgende lente en een samenwerking met Alec Empire. Wij kijken er nog geen beetje naar uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 1 =