Pukkelpop 2007 :: Seasick Steve, donderdag 16 augustus, Marquee

Het kan snel veranderen soms. Bijna zijn hele leven speelde Seasick Steve voor zijn hond of voor wat wisselgeld, nu opent hij Pukkelpop 2007. Een zeer vroeg hoogtepunt dat tot het einde in ons lijstje standhield.

Het verhaal van Steve Wold, een roestige zestiger uit Mississippi, is dat van de blues. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij vier was en zijn stiefvader sloeg hem. Op zijn dertiende besloot hij dat het genoeg geweest was. Hij pakte zijn gitaar en reisde het land door, van job naar job, hand to mouth.

Hoewel de man zijn strepen reeds lang verdiende — hij speelde samen met Lightnin’ Hopkins, tourde als opener voor Son House en werkte later als producer met Modest House samen — bleef hij tot voor kort een goed bewaard geheim. Dat veranderde met oudjaar jongstleden, toen Seasick Steve zijn opwachting maakte in de BBC show Jools Holland’s Annual Hootenanny .

Sindsdien zijn vele deuren opengegaan, maar Steve blijft er zichzelf bij. De one-man-band blijft trouw aan zijn handelsmerk: eenvoudige, rauwe bluessongs gebracht op een driesnarige gitaar (The Three-Stringed Trance Wonder) en een houten kistje (The Mississipi Drum Machine) dat met de linkervoet wordt aangedreven.

De Marquee loopt ondanks het vroege uur aardig vol en ook Steve ziet het volledig zitten. "Cut My Wings" wordt ingezet en de band met het publiek wordt tussen de nummers door gesmeed. "It’s all good" weerklinkt meermaals als motto, hij trekt zijn houthakkershemd uit "for the ladies" en schiet in een lachbui wanneer de rookmachine wordt aangezet.

We zijn drie nummers ver en de derde gitaar wordt bovengehaald. "Mijn hele collectie koste niet meer dan 150 dollar", vertelt de man met de baard, om vervolgens een nummer in te leiden dat ons moet waarschuwen voor chiggerbeten. Mocht u ooit in het lange gras van de Mississippi belanden, trek dan de kousen tot op kniehoogte!.

Het half uur dat hem gegund werd, vliegt voorbij en "Dog House Bloogie" — zijn hitsingle zeg maar — van de recente soloplaat Dog House Music plukt en slide een einde aan de show. "Geniet van dit festival!" krijgen we nog als goede raad mee. We drinken een pintje op zijn gezondheid en zien hem even later op de wei hetzelfde doen. Later op de dag zit hij frontstage bij The Eagles of Death Metal complimenten te ontvangen van de desbetreffende groep. It’s all good!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + vier =