Eindejaarslijstje 2006 van Alexander Cornet

Pas enkele maanden in touw voor goddeau is dit de eerste keer dat ik een “officieel” eindejaarslijstje mag samenstellen. Een lijstje van een zestigtal platen werd grotendeels doorlopen, aangevuld met de mij reeds bekende parels, en dit is daarvan het uitgebalanceerde resultaat.

 1. The Dears :: Gang of Losers De mooiste plaat van het jaar staat op één. De losers winnen. Wij werden verliefd op elke song afzonderlijk en hebben nog steeds met elk van hen een rotsvaste relatie. Doe er massaal uw voordeel mee.
 2. Archie Bronson Outfit :: Derdang Derdang Intensiteit. Bloeddoorlopen Ogen. Geen pose. Zelf gezien op Pukkelpop, schandalig vroeg op de dag. Op twee opdat u niet zou vergeten wat een moker van een plaat dit wel is. Omdat relatief onbekend, te vaak relatief onbemind blijft.
 3. The Spinto Band :: Nice And Nicely Done Op drie de tofste nerds van het jaar met een heerlijk complexloze plaat. Ostentatief onbeschaamd. Superenergiek en uiterst aanstekelijk. Omdat haasje over spelen tijdens een stroompanne gewoon een wereldverbeterende inval bleek.
 4. Peeping Tom :: Peeping Tom Mike Patton en zijn bonte gezelschap zorgde op papier al voor schuimbekkerij, op plaat wordt die natte droom bewaarheid. Rock, rap, hiphop, funk en soul worden samengebald tot gewaagde en futuristische popmuziek.
 5. Thom Yorke :: The Eraser Thommeke! Thommeke! Thommeke! Wat doe je nu?! Thom maakt een soloplaat! Thom maakt een soloplaat! Yorke heeft zelf een plaat gemaakt! Wij halen onze inspiratie bij Michel Wuyts, bij Thom Yorke zit het allemaal in zijn geniale koker. Zijn digitale ei is er een om van te smullen.
 6. Trespassers William :: Having Het muzikale equivalent van een inktzwarte nacht, dobberend op een stille oceaan. Een majestueuze plaat die u in kleine doses tot u moet nemen, die u enkel ’s nachts mag beluisteren. Onze definitie van oorverdovende zoetheid.
 7. Isobel Campbell And Mark Lanegan :: Ballad of the Broken Seas Roodkapje en de boze wolf laten ons dromen, en we geven toe: wij houden vooral van Lanegans gegrom. Maar aangezien Isobel de nummers voor deze plaat schreef, en die nummers stuk voor stuk van topkwaliteit zijn, doen wij onze hoed af voor both of them.
 8. Piers Faccini :: Tearing Sky Deze nieuwkomer had makkelijk door de mazen van het net kunnen vallen. Een onderbewuste reflex hield deze plaat echter scherp in de gaten. Een plaat voor de wintermaanden, zo warm als een hardvuur.
 9. The Flaming Lips :: At War With The Mystics Wayne Coyne is een toffe vent. Hij leeft graag, hij spacet graag en hij doet dat allemaal met het nodige succes. Samen met zijn Lips is dit een nieuwe ruimtereis die ons tot op hemelse hoogten weet te boeien.
 10. Bonnie ‘Prince’ Billy :: The Letting Go Will Oldham’s beste werk in tijden. Een plaat waarop hij weer snijdt door te fluisteren, waarop het dondert door te waaien.

Net niet in de top tien maar wel op een apart podium: de Belgen.

 • Confuse The Cat :: We Can Do It Geweldig doorleefde, internationaal klinkende plaat van een van de meest interessante Belgische bands van het moment.
 • Daan :: The Player Erover en toch erop.
 • Otot :: Truth And Style De wegen van Pawlowski zijn ondoorgrondelijk. Niet in de handel te verkrijgen leek het geweldig stil rond deze nieuwe release van de Universums Coolste.
 • Aparte vermelding voor het lichtelijk geweldige The Hickey Underworld. Lang geleden dat we een Belgische band nog eens echt oprécht steengoed konden vinden.

  De beste singles:

 • Arctic Monkeys :: "When The Sun Goes Down"
 • Depeche Mode :: "Suffer Well"
 • The Flaming Lips :: "Yeah Yeah Yeah Song"
 • Foo Fighters :: "Resolve"
 • Gnarls Barkley :: "Smiley Faces"
 • Prince :: "Black Sweat"
 • The Spinto Band :: "Oh Mandy"

  Sean Paul en Fergie vormden dit jaar een prachtig koppel der wansmaak. En aan die HUMO-verslaggever die stelde dat Thom Yorke op Pukkelpop maar wat gezaagd had en dat de Scissor Sisters all the way rulen: prettig verblijf in een instelling voor zwakzinnigen. Want mag ik na dit jaar nog één ding heel duidelijk stellen: Scissor Sisters zijn niét goed, en al helemaal niet grappig. Laat ik dat toch even gezegd hebben. Nah.

 • LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Schrijf uw reactie
  Vul hier uw naam in

  1 × 2 =