TV On The Radio :: 12 november 2006, AB

Is de AB-muziekprogrammator uit de streek rond Aalst en gaf hij daarom, een dag te laat weliswaar, zoveel weg, waren er nog wat overschotjes achtergebleven of dienden er nog enkele diensten bewezen te worden? Feit is dat op zondag 12 november wel een heel vreemde affiche samengesteld was.

"Stom dat we eerst drie saaie groepen moeten zien" werd hier en daar gekird en ongelijk hadden de talrijk aanwezige pubermeisjes niet die voor We Are Scientists waren opgedaagd. Dat het onbekende Au Revoir Simone al om 17u15 moest starten, was evenmin een geschenk, de vraag is immers welke concertganger zin heeft om op dat vroege uur zijn zondagsrust op te offeren voor nobele onbekenden. Waarom We Are Scientists en TV On The Radio op één en dezelfde affiche en in dezelfde zaal stonden is al evenzeer een raadsel, want echt veel gemeen hebben beide groepen niet, laat staan dat ze een gelijkaardig publiek aanspreken.

Wijzelf interesseerden ons bijvoorbeeld alleen maar voor TV On The Radio, die dit jaar met Return To Cookie Mountain — een indrukwekkende opvolger voor het debuut Desperate Youth, Blood Thirsty Babes — weer onder de aandacht was gekomen. De set steunde dan ook grotendeels op het nieuwe album, hoewel enkele klassiekers van het debuut zeker niet op het appèl mochten ontbreken. En net zoals op dat laatste album viel ook live op hoezeer de drums bepalend geworden zijn voor het groepsgeluid.

De vele snufjes en extra toevoegingen die de albums een meerwaarde geven, waren live nauwelijks aanwezig. De nummers werden een stevig rockend jasje aangetrokken dat de onderhuidse rock-’n-rollinvloed van de songs veel sterker onder de aandacht bracht. Niet dat het deerde, de groep had er immers duidelijk zin in. Jaleel Bunton (drums) en Gerard Smith (bas en keyboards) hielden zich als nieuwe groepsleden zedig op de achtergrond en lieten het podium aan hun drie flamboyante kompanen.

Zo wist gitarist / zanger Kyp Malone, de man met de indrukkwekkende haardos en baardgroei, de aandacht te trekken door op bizarre wijze over het podium te huppelen, hij leek wel een onzichtbare springstok te hebben, terwijl David Andrew Sitek zich, als enige blanke, verloor in een rockpose waar zelfs The Ramones zich nooit aan gewaagd hebben. Frontman Tunde Adebimpe leek dan weer een set lang te twijfelen tussen voluit voor de lavendelhandjes-pose gaan of toch maar de rol van een op hol geslagen rocker aannemen. Hij bleef er uiteindelijk ergens tussenin hangen.

Adebimpe riep het publiek op zich rustige zeeën voor te stellen waarna met "Dirtywhirl" de set gestart werd. Onmiddellijk erna volgde een loeiende versie van "Wrong Way", uit het debuut, en was de toon gezet voor een broeierige set waarbij het publiek opgeroepen werd om vrolijk mee te huppelen met de groep "tenzij ze liever stil zouden staan natuurlijk, maar dan mochten ze totaal niet bewegen." Adebimpe geraakte er snel zelf niet meer aan uit en smeet zich dan maar in een nieuwe song.

De vrienden van Grizzly Bear, die de dag ervoor nog in de AB hadden gestaan, werden geëerd met "Providence", "a love song" volgens Malone. Na nog wat materiaal uit het nieuwe album, alleen "Dreams" kwam nog uit het debuut, leek het erop dat een ijzersterke versie van "Staring At The Sun" de set zou afsluiten. Maar dan werd White Circle Crime Club het podium op geroepen om samen met de groep een sterk door percussie gedreven "Let The Devil In" te spelen, waarna met een verstoord "Wash The Day" het definitieve punt achter de set werd gezet.

Even vreesden we ervoor dat de arty rock van TV On The Radio slecht zou vallen bij de vele fans van We Are Scientists maar dat was buiten de waard gerekend. De uitgekiende mix van rock en soul die op de plaat minder prominent aanwezig is, kreeg tijdens dit optreden alle kansen om te schitteren. Het trio, geruggensteund door Bunton en Smith, wist een dik uur lang een hele AB te begeesteren. We hebben er totaal geen idee van of We Are Scientists het heeft kunnen evenaren, met TV On The Radio hadden we onze nodige shots rock al lang binnen. We hopen van de pubermeisjes hetzelfde.
DE FOTO’S


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − drie =