Mojave 3 :: Puzzles Like You

Met Mojave 3 wist je jarenlang waar je aan toe was: dromerige melodieën, fluisterende zang, smaakvolle ballades, vleugje country. Het zal voor veel fans even wennen zijn. De band heeft op het vijfde album een hogere versnelling gevonden. Puzzles Like You is, jawel, powerpop. Maar gelukkig is Mojave 3 zo nu en dan ook nog ’gewoon’ Mojave 3.

De groep komt voort uit de melodieuze shoegazeband Slowdive, die begin jaren negentig het prachtige Souvlaki uitbracht. Mojave 3 is, veel meer dan de voorganger, een band van liedjes. Het is in de loop der jaren vooral het kindje van Neil Halstead geworden. Zangeres/bassiste Rachel Goswell, die de laatste tijd ook nog eens met haar gezondheid sukkelt, neemt genoegen met een plekje op de achtergrond. Op Puzzles Like You, gemixt door Victor Van Vugt (Beth Orton, Nick Cave) is voor haar stem nauwelijks nog een prominente rol weggelegd, voor haar uitstekende baspartijen gelukkig wel. Van gitarist Simon Rowe ontbreekt zelfs ieder spoor. Hij maakt nog wel deel uit van de groep, maar had het ten tijde van de opnames te druk met andere dingen.

De vijfde cd van Mojave 3 doet bij tijden denken aan het recentste album van Teenage Fanclub, Man-Made: melodieuze, meezingbare gitaarpop. Net zo aangenaam, bij vlagen even niets-aan-de-hand. Maar Mojave 3 graaft wel dieper, zonder dat het ooit ergens te zwaarmoedig wordt. Beetje jammer: de epische nummers zijn verdwenen. Begon Spoon & Rafter nog met "Bluebird of Happiness" (met dat prachtige middenstuk!), dat pas afklokte na ruim negen minuten, op Puzzles Like You is het vooral drieminutenpop dat de klok slaat.

"Truck Driving Man" is een aardig openingsnummer: rechttoe rechtaan
rootsrock. Halverwege gaat het tempo, ingezet door een harmonieus
"lalalala", wat omlaag en komt er een synthesizerlijntje bij, waardoor de song aan kleur wint. Daarna wordt het eigenlijk alleen maar beter. "Puzzles Like You, Breaking The Ice" ("Stand a little closer now/We’ll try breaking the ice again") en "Running With Your Eyes Closed" zijn heerlijke, catchy songs. De zuivere stem van Halstead, de gitaren, de drums. Prachtig!

Met "Most Days" is het weer even écht Mojave 3. Een rustige ballade met fraaie samenzang van Halstead en Goswell en gevoelig pianospel. Na het melancholische "Big Star Baby" ("I don’t want to be the Big Star Baby/Anymore") en uptemponummers als "Gost Ship Waiting" en "Kill The Lights" zijn er meer van dit soort momenten. Vooral door het prachtige "You Said It Before" en het door drummer Ian McCutcheon geschreven en gezongen "The Mutineer" is het ook op het tweede deel van de cd ouderwets genieten geblazen. Mojave 3 maakte tot op heden nog nooit zo’n gevarieerd album en nog nooit waren zijn nummers zo poppy. Puur vakmanschap.

http://www.mojave3online.com
http://www.mojave3online.com
4AD/Beggars Banquet

verwant

Slowdive :: Everything Is Alive

Een nieuwe plaat van het Engelse Slowdive mag hoogst...

Slowdive :: Kisses

En daar zijn ze dan terug. Alsof het gisteren...

Neil Halstead :: Full Moon Rising

Een verborgen parel die zijn tiende verjaardag viert, en...

American Football :: American Football (LP3)

Hoe ouder je wordt, hoe korter de zomers lijken...

Slowdive

9 juni 2018Best Kept Secret, Hilvarenbeek

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in