Isan :: Plans Drawn In Pencil

"Soms vraagt een mens zich af", zo zong Luc De Vos ooit. Wel, soms vraagt een mens zich af waarom een gerespecteerde elektronica-act na een aantal verbluffende platen plots een onopvallend schijfje vol vullertjes op de mensheid loslaat. Het Britse duo Isan raakt op Plans Drawn In Pencil het spoor bijster.

De geluidsmagiërs van Isan kenden ten tijde van hun debuut Salamander de vrij serieuze Intelligent Dance Music van Autechre, Aphex Twin en consoorten een ogenschijnlijk kinderlijk naïef geluid toe. Het was de derde release op het Morr Music label en de plaat gold als blauwdruk voor de zogeheten Morr Music sound; die van complexloze, vrij organisch klinkende electronica waar de gelaagde structuren toch enige diepgang door weven.

Op hun verse worp zijn die onderhuidse melodielijnen zo goed als verdwenen. Dit konden we Autechre op hun laatste studioplaten ook al verwijten, ware het niet dat zij dit gebrek aan melodie camoufleerden door een intrigerende ritmesectie die geen seconde verveelt. Autechre specialiseerde zich dan ook in de vervreemdende, rationele elektronica, terwijl Isan het nog steeds van de emotie zou moeten hebben.

Hier loopt het echter fout, Plans Drawn In Pencil weet geen moment te beklijven. "Stickland" kent dezelfde minimaal huppelende tierelantijntjes als die waarmee Her Space Holiday op hun laatste cd nog vrij goed wegkwam. Jammer genoeg brouwt Isan een belegen variant die nergens heen gaat. Het zijn vooral de drie openingstracks die erg matig zijn, samen vormen ze een montage van onsamenhangende clicks ’n cuts die telkens abrupt afgebroken worden, alsof de heren er tijdens de opnames zelf genoeg van kregen.

Met een beetje goede wil kan je het etherische "Immortal Architecture" nog onder de noemer ’intrigerend’ klasseren. Tot het besef komt dat ook dit nummer eindeloos op dezelfde loop teert, en dat godbetert Vangelis die stijloefening op L’apocalypse Des Animaux al meer dan dertig jaar geleden perfectioneerde. Het semi-klassieke "Working In Dust" probeert de plaat na een tiental nummers alsnog naar een hoger niveau te tillen, al is het het kalf tegen dan al lang verdronken. De overige tracks zijn zonder meer weinig innovatief en vaak ronduit slaapverwekkend.

Plans Drawn In Pencil zal de status van het Morr Music label nog meer in vraag stellen. Wat ooit een vooruitstrevend label was, dat slechts met mondjesmaat excellente kunstwerkjes afvuurde, is een wankelend moederschip geworden dat met losse flodders probeert te imponeren. De laatste B.Fleischmann was nog een voltreffer, Plans Drawn In Pencil is een slag in het water. Het label zal flink moeten bezinnen en terug de kwaliteit op de kwantiteit laten primeren.

Het oudere werk van Isan — en dan vooral Salamander, Lucky Cat en Meet Next Life — verdient bij elke aanhanger van elektronische muziek een plaatsje in het cd-rek naast Bola, Plaid, Arovane en Aphex Twin. Plans Drawn In Pencil daarentegen is niets meer dan een ondermaatse herhalingsoefening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + elf =