22 Pistepirkko :: Sleep Good – Rock Well

De boeiendste dvd’s zijn die waar je niet gewoon de neerslag van een concert krijgt, of een compilatie van videoclips, maar die waar je door middel van een tourdagboek, interviews en dergelijke een inkijk krijgt in het echte karakter van een groep. Drive Well, Sleep Carefully gaf een mooi beeld van Death Cab For Cutie op de overgang tussen indiesucces en hun majorlabeldebuut, Sleep Good – Rock Well, doet iets gelijkaardigs met de oude Finnen van 22 Pistepirkko.

Ergens in de vroege jaren tachtig vonden de broertjes Asko en P-K Keränen en drummer Espe Haverinen mekaar in een gedeelde liefde voor The Ramones en tot wanhoop van hun ouders was een nieuwe Finse rockgroep een feit. Plaat na plaat bouwt de groep een eigenzinnig oeuvre op waarin plaats is voor punk, blues, elektronica, hiphop en al wat eventueel nog toevallig wordt opgepikt. Een klein maar trouw publiek wordt in diverse Noord-Europese steden gevonden. “We zijn misschien geen goede muzikanten, we zijn wel koppig”, zo klinkt het. Deze groep geeft niet snel op.

In de herfst van 2001 begint 22 Pistepirkko aan een tournee langs de haar vertrouwde (hoofdzakelijk Duitse en Scandinavische) steden om Rally Of Love te promoten. Het plan is deze keer echter ietwat ambitieus: op vijftig dagen zullen vijftig steden worden aangedaan. Het is maar de vraag of de relaties binnen de groep, en dan vooral die tussen de broertjes Keränen, dat aan zullen kunnen. Sleep Good – Rock Well is de erg authentieke neerslag van het huzarenstukje.

Met typische dwarsigheid begint de documentaire met een mededeling van de heren dat ze vandaag verschrikkelijk slecht gezind zijn en als iemand daar problemen mee heeft dan moet die maar oprotten. Het klinkt lieflijk in het gebarsten Engels van Asko, maar dat is schijn. Hier zijn een paar moeilijke gevallen on the road.

Wat volgt is het verhaal van een band onderweg, met hilarische ontmoetingen met handtekeningenjagers en bizarre Zwitserse radio-interviewers als onvermijdelijke tussenstoppen. En natuurlijk veel livefragmenten. Ook minder flatterende passages worden getoond: moeilijke mens Asko verliest zijn geduld on stage, wat volgt is een felle discussie — voor één keer in het Fins — tussen de broertjes Keränen, waarbij ze elkaar niet sparen (drie jaar later, wanneer ze commentaar geven op de film, kunnen de broertjes er wel om lachen.). Geen wonder dat drummer Espe voor de camera van regisseur Andreas Haaning Christansen toegeeft dat hij de broertjes de groep maar laat leiden.

Naar het einde van de tournee lijkt de band op splitten staan. Een paar maanden stilte leidt echter tot die legendarische vergadering bij Asko waar er blijkbaar toch nog genoeg wilde plannen blijken te zijn om door te gaan. Onder een waterig Fins lentezonnetje eindigt Sleep Good – Rock Well dan ook met de opnames van wat in 2005 Drops & Kicks zal worden.

Extra’s zijn er uitgebreid op deze dvd, met commentaar van regisseur en bandleden, een uur leftover beelden van de documentaire (de verjaardag van P-K, een oude man die de groep niet kan stoppen te bedanken voor hun optreden, en een paar niet zo memorabele covers van “Louie Louie” en “Wild Thing”) en nog een sessie of twee. Na tweeënhalf uur heb je een mooi en vrij volledig beeld van een groep die al twintig jaar koppig zichzelf blijft.

“De broertjes waren direct erg serieus over hun muziek”, vertelt Espe ergens op Sleep Good – Rock Well. “Natuurlijk”, reageert Asko, “we wilden een publiek voor onze muziek, er van kunnen leven, een soort internationale carrière opbouwen én we wilden volledige controle houden.” Waarschijnlijk had hij zich niet kunnen voorstellen dat het zó zou gebeuren, maar twintig jaar later kun je op een checklist aanvinken dat alle ambities zijn gerealiseerd. 22 Pistepirkko blijft een te koesteren buitenbeentje in het Europese rocklandschap, en daar is deze dvd getuige van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + 10 =