Cradle Of Filth :: Peace Through Superior Firepower

Hoewel we het niet graag weten, zijn vettigheid en romantiek al altijd bloedverwanten geweest. Het duivelsgebroed van Cradle Of Filth dwaalt al meer dan twaalf jaren over onze binnenstebuiten gekeerde wereld om ons daar bij tijd en stond aan te herinneren. Zo ook op hun laatste dvd: Peace Through Superior Firepower.

Onze hoofdredacteur durft al eens zuchten dat het aanbod dvd-reviews bij goddeau niet evenwichtig is: te veel metalgedoe, te weinig schattige meisjes. Terwijl we hem troostend een klopje op de schouder geven en in alle stilte bedenken dat schattige meisjes live dan ook maar zelden iets te brengen hebben, bestellen we op zo een momenten snel de nieuwste dvd van een of andere bende viezeriken. Zo geschiedde ook bij de nieuwe van Cradle Of Filth, op de eigen dvd prettig aangekondigd als "the world’s ugliest band".

En het moet gezegd: ’s werelds populairste black metal nozems van de Wieg van Viezigheid zien er op Peace Through Superior Firepower inderdaad lelijker uit dan ooit. Dat geldt zowel voor de backstage- en tourbeelden als de concertbeelden op dit schijfje ongeremdheid. Stemtoverend opdondertje Dani Filth, bijvoorbeeld, zat duidelijk niet op zijn minimum gewicht toen het Parijse concert van de Nymphetamine tour in april 2005 geregistreerd werd. Verrassend goed bij stem was hij wel.

Van een ander klassiek Cradle Of Filth-euvel, een ondermaatse live-geluid, heeft het concertgedeelte van Peace Through Superior Firepower gelukkig niet in het minst te lijden: de verloren liefdes, de perverse seks, de lyrische herbewerkingen van Lovecraft en Milton, en andere Gothic vunzigheid komt vol én zuiver uit uw speakers geslijmd. Afgezien van enkele dubieuze songkeuzes, raast de setlist door zowat de volledige Cradle-catalogus, met uiteraard een kleine nadruk op Nymphetamine.

Gitzwarte klassiekers als "The Black Goddess Rises", "A Gothic Romance", een bijzonder knapperige uitvoering van "The Forest Whispers My Name" en nieuwer materiaal als het geweldstuk "Gilded Cunt" en "Mother Of Abominations" denderen vlotjes over het scherm. Nog meest opvallend is dat de live-versie van "Nymphetamine" toch lichtjes gemassacreerd is wanneer de stem van vaste live-zangeres Sarah Jezebel Deva de lijnen van Liv Christine voor haar rekening neemt. Afsluiter is — zoals steeds — "From The Cradle To Enslave", nog steeds bij het allerbeste dat ooit uit het metalen genre gekomen is.

Behalve de knappe concertopname en een zestal obligate (maar daarom niet minder gewaardeerde) videoclips, bevat Peace Through Superior Firepower ook de nodige dosis hilariteit. De schockumentary "Postcards From Vulgaria" toont tourfragmentjes en opnamedagen voor Damnation And A Day en Nymphetamine, waarbij smeerlapperij, explosieven, en andere boys and their toys-toestanden een groot deel van de aandacht opeisen.

Het echte komische talent van de Filthianen komt echter pas boven in zelfrelativerende passages waarin ze bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van de platenmaatschappij een preview van Damnation And A Day geven waarop een totaal valse solo gemonteerd werd, en bij de "Virgin On The Stupid"-beelden van signeersessies met fans. De droge Pythonesque toon waarmee de cameraman van dienst én de band hordes dolgedraaide freaks van alle leeftijdscategorieën trotseren en vervolgens te kakken zetten, is ruim voldoende om de gemiddelde zuurpruim en een enkel omhooggevallen sneeuwwitje aan het grijnzen te krijgen. Bij goddeau moesten we dus wel volgen.

Nieuw is dit allemaal niet: de vorige volwaardige visuele excretie van meester Filth en zijn onderdanen, de Heavy, Left-Handed & Candid dvd, bood immers ongeveer hetzelfde recept. De oudere liefhebbers zullen op basis van de setlist (met meer klassiek Cradle-werk) daarom misschien eerder voor de voorganger van Peace Through Superior Firepower kiezen, maar de jongste Cradle Of Filth-dvd doet er allesbehalve voor onder. Ach, er zijn zoveel dingen die die schattige meisjes te kort komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 6 =