AFX :: Hangable Auto Bulb

Tien jaar geleden bracht onze favoriete elektronicawizzard Richard James — u allen wellicht beter bekend onder zijn meest gehanteerde pseudoniem Aphex Twin — twee singles uit onder een zeer gelimiteerde oplage (HAB1: 3000 ex. – HAB2: 2500 ex.). De twee Hangable Auto Bulb e.p.’s werden ter ere van hun tiende verjaardag verzameld op één schijfje. En daar mag u, beste muziekliefhebber, blij om zijn.

De twee e.p.’s werden destijds — waarschijnlijk wegens hun experimentele karakter — onder het minder bekende alter ego AFX uitgebracht. Ironisch genoeg introduceerde James op deze collector’s items net het geluid dat later zijn handelsmerk zou worden.

Op Hangable Auto Bulb maakte de man namelijk voor het eerst gebruik van de verstoorde en verkapte ritmes waar hij nu zo bekend voor staat. Beide e.p.’s zijn de blauwdrukken van veel van zijn latere werk, waaronder het alom bejubelde Richard D. James Album.

De over elkaar rollende en tollende bassen, de stuiterende en knisperende drums, de geflipte samples, de naïeve kinderstemmetjes, de sferische soundscapes en de melancholische melodieën: op dit album is het allemaal aanwezig. En het klinkt bovendien opvallend goed. Ok, we horen hier en daar een experimentje dat na lange blootstelling op de zenuwen kan beginnen werken. Maar dat smokkelt James er altijd wel tussen, kwestie van de luisteraar bij de les te houden. Hangabele Auto Bulb doet aan als een volwaardig album dat niet enkel de diehard fans zal kunnen bekoren. Nummers als "Laughable Butane Bob", "Every Day" en "Arched Maid Via RDJ" zijn even geniaal als het bekendere werk van deze zonderling.

Aphex Twin is en blijft een van de belangrijkste en meest intrigerende elektronicaproducers van de afgelopen vijftien jaar. Talloze bands en producers zijn schatplichtig aan hem. Mocht u zich overigens, na het door velen verguisde maar onderschatte Drukqs, afvragen wanneer de man eindelijk nog eens met nieuw werk komt; het afgelopen jaar zijn er onder het AFX pseudoniem elf (elf!) vinyls uitgebracht waarop de meester nog altijd koppig zijn eigen ding doet. Hij springt moeiteloos van ambient over klassieke acid house, schizofrene drill’n bass en gejaagde geluidsvelden naar wonderlijke elektronica.

Hangable Auto Bulb is vintage Aphex Twin: verplichte kost voor de fans, maar ook een relevante introductie voor de mensen die nog nooit van hem gehoord hebben. Met andere woorden: aanschaffen die handel. En als u het niet zelf doet, moet de kerstman het maar regelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 3 =