Reigning Sound :: Home For Orphans

Na twee superplaten willen wij Reigning Sound gerust wel eens een tussendoortje gunnen. Maar kijk: zelfs tussendoortjes zijn in de handen van Reigning Sound gedoemd om als zeer degelijke platen te eindigen. Na het geweldige Time Bomb High School en het nog net iets harder rockende Too Much Guitar maakt Reigning Sound een sprong terug in de tijd. Home For Orphans is een terugkeer naar de country roots, die de groep aanvankelijk meer en meer achter zich liet.

Hoe lang is het geleden dat u nog eens een plaat met een huilend negertje op de achterflap zag? Van de tijd dat u als kleine deugniet in opa’s platencollectie zat te neuzen? Reigning Sound maakt the point achter Home For Orphans wel heel erg duidelijk: dit is een plaat die u koste wat kost nostalgisch en weemoedig zal krijgen. En als Greg Cartwright’stem u al met Time Bomb High School en Too Much Guitar aan het snotteren bracht, dan mag u er zeker van zijn dat ze daar deze keer ook in zal lukken.

Wie niet goed weet wat hij zich bij Gregs stem moet voorstellen, neemt best eventjes de snik in André Hazes’ stem — zoals die ooit zó mooi door Joost Zweegers werd verwoord — in gedachten. Gregs mistroostige lyrics verzwaren het effect van zijn stem nog meer. Hij laat zich emotioneel volledig gaan, en bespaart de luisteraar niet van de teleurstellingen die hij in het leven en de liefde al moest doorstaan. En dat voor de man die ooit nog de stomende Oblivians leidde.

De lang op voorhand bekende tracklist van Home For Orphans deed de fans nochtans heel eventjes steigeren. Zo bleken er op de nieuwe plaat zomaar ineens twee songs van Too Much Guitar te staan. Reigning Sound stuurde echter al even vlug het bericht de wereld in dat die songs op de nieuwe plaat heel anders zouden klinken.

Zo gebeurde het ook. “If You Can’t Give Me Everything” is een tragere, maar meer door merg en been bijtende variant van de versie op Too Much Guitar, en ook “Funny Thing” vindt in de nieuwe, tragere productie meer ademruimte. De cover die aan de plaat werd toegevoegd, vervolledigt Home For Orphans. “Don’t Send Me Flowers, I Ain’t Dead Yet” is een song van The Breakers, maar wordt door Reigning Sound perfect naar eigen maatstaven gehanteerd. Daar gaat de groep redelijk ver in, want “Don’t Send Me Flowers, I Ain’t Dead Yet” beantwoordt zelfs het verhaal van Time Bomb High School en Too Much Guitar.

Dat neemt niet weg dat Home For Orphans vooral een tragere plaat is geworden, die minder luide gitaren bevat, en die Gregs stem terug iets meer op de gitaren laat domineren. Daardoor sluit Home For Orphans beter dan de twee voorgangers bij de debuutplaat Break Up Break Down, die niet toevallig ook via Sympathy For The Record Industry werd uitgebracht, aan.

Dat maakt dat Home For Orphans vooral een fijne plaat is geworden voor zij die vinden dat een groep niet per se een progressieve lijn hoeft te volgen. Zij die vinden dat Reigning Sound die progressieve lijn wel moet volgen, kunnen zich nog altijd getroosten met de gedachte dat Home For Orphans niet eens het grote werk is, al geven wij graag toe dat wij ook heel benieuwd zijn naar hoe de echte opvolger van Too Much Guitar zal klinken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − 11 =