The Vision Bleak :: Carpathia – A Dramatic Poem

Na het natuurmystieke, bij momenten gothic metalen, Empyrium sloegen masterminds Ulf Theodor Schwadorf en Allen B. Konstanz een volledig andere weg in met het project The Vision Bleak. Carpathia – A Dramatic Poem is al hun tweede langspeler, en dit vers brokje valt allesbehalve bleek uit.

Op het debuut The Deathship Has A New Captain verkende het duo van The Vision Bleak het horrorgenre, dat als rode draad doorheen het album verwerkt werd. Op Carpathia – A Dramatic Poem doorweven ze de machtige, overweldigende en sfeervolle muziek met hun eigen horrorconcept: een man die de duistere kant van zijn ziel ontdekt en er uiteindelijk door omarmd wordt.

De basis van het groepsgeluid is nauwelijks veranderd: stevige, van stampende tot slepende metal. Het bombastische orkest, dat voorheen het duidelijkst op de bonus cd van het debuut geïntroduceerd werd, wordt nu beter in de muziek geïntegreerd en verweeft zich samen met de zwartmetalen basis tot een maalstroom die de ziel meeneemt op een rollercoaster — naar Carpathia en terug.

Elk nummer op Carpathia – A Dramatic Poem is een voltreffer en vervult telkens een specifieke rol in het verhaal. Stap voor stap wordt er opgebouwd naar de climax van dit dramatische muziekgedicht — een climax die gevoed wordt door mysterieuze, oriëntaalse klanken die van het beluisteren van het album een onwereldse ervaring maken.

De laatste rechte lijn naar de finale wordt ingezet door het voorlaatste nummer “Kutulu”. De paganistische, ritueel aandoende aanroepingen vormen de perfecte proloog voor de decadente bombast van afsluiter “The Charm Is Done”. Spokende, oosterse keyboards brengen de finishing touch aan een hypnotiserende riff, de aanzet wordt gegeven aan een hakkende gitaar, waarna bonkende drums en een warm, plechtig keyboardtapijt invallen. De luisteraar wordt opgenomen en niet meer losgelaten voor de laatste klank van het album is weggestorven.

Op het einde van “The Charm Is Done” haalt Allen B. Konstanz ook nog eens zijn krijsstem boven, de zwartgeblakerdheid van het hoofdpersonage weergevend. Tekstueel krijst hij het centrale thema als laatste woord uit zijn getergde ziel: “darkness” – en als epiloog weerklinkt de melodie waarmee het nummer begon: de cirkel is rond, de zoektocht afgelopen.

Het debuut smaakte al naar meer — met Carpathia – A Dramatic Poem levert The Vision Bleak een overdonderend meesterwerkje af dat niet in de platenkast mag ontbreken. Opnieuw wordt een limited edition gereleased in een mooi afgewerkt digipack, dat perfect in het concept past. De gelukkige koper krijgt er ook nog een bonus cd bij met enkele live nummers, in zowel audio als video.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 2 =