Madrugada :: The Deep End

We hebben er dit jaar verdomd lang op mogen wachten, maar eindelijk kunnen we weer glimlachen. Het is lente en dus mag die New Depression opgeborgen worden en zijn we genezen van de Nightly Disease. Ook in het hoge Noorden trekt de duisternis op en dus schudden de mannen van Madrugada de winterjas die ze van Nick Cave stalen af: op The Deep End ontpopt de groep zich tot een rechttoe-rechtaan rock ’n rollcombo.

Er is alweer drie jaar voorbij gegaan sinds voorganger Grit uit 2002, en dat voor een groep die haar eerste drie albums op een kleine drie jaar tijd uitbracht. Tijd gestoken in een poging tot doorbraak in Engeland en de Verenigde Staten (waar Grit pas een jaar geleden uitkwam), ziet u. Die operatie werd een bescheiden succes — "Majesty" werd naar verluidt een soort van hit — en dus ging de portefeuille van de platenfirma open voor The Deep End. De groep mocht in het zonnige Los Angeles gaan opnemen met befaamd producer George Drakoulias (The Black Crowes, Primal Scream).

Vijf jaar geleden smeten de Noren hun debuut Industrial Silence de groep in. Nick Cave, Tindersticks en Joy Division waren de namen waar het recenserende onderdeel van de troupe mee riposteerde, "duister" het adjectief du jour. Dat bleef ook zo op The Nightly Disease, dat een jaar later volgde. En toen werden de heren agressief. Op Grit trok Madrugada haar sound open en liet ze zich gretig beïnvloeden door Detroit Motor City. "Smerig" werd een bijkomend bijvoeglijk naamwoord, want plots hoorden we maar al te vaak het rauwe van een Iggy & The Stoogers of MC5.

Blijkbaar heeft de Commissie Voor De Beperking Van Het Aantal Adjectieven ingegrepen in die afgelopen drie jaar, want de donkere wolken boven de wereld van Madrugada zijn verdwenen. Zeggen dat het vanaf nu allemaal zonneschijn is, zou de waarheid geweld aandoen, maar de toon is toch opmerkelijk minder doemerig en grimmig. "Smerig" is overigens enkel nog bij momenten van toepassing, zoals in het aanstekelijke "Ramona". Ter vervanging mag het in afgemeten dosissen al eens "swingend" ("Hard To Come Back") of "zuiders" (de Flamencofeel van "Stories From The Streets").

Maar alweer heeft Madrugada geen perfecte plaat gemaakt. Nochtans wordt sterk begonnen met het "poppy" "The Kids Are On High Street" en "On Your Side". Daarna wordt het eerder een zaak van hit and miss met een aanslepende ballad als "Hold On To You", het erg aan Cave referende — en dus goede — "Running Out Of Time", en "Elektro Vakuum", dat een erg mooie melodie heeft.

Op zijn best bevat The Deep End de strakste en swingendste rock ’n roll die je op dit moment kunt krijgen. Check op dat punt het drieluik "Subterranean"-"Hard To Come Back"-"Ramona" dat drie uitschieters toevoegt aan het live-repertoire van de groep. En dat is goed, want het is daar dat de groep een reputatie hoog te houden heeft: Madrugada mag dan nog geen volmaakte platen hebben gemaakt, na vier albums heeft ze genoeg sterke nummers om een boeiende en strakke set op de planken te zetten.

Pech dus dat de groep nog steeds de zegen der beknoptheid niet heeft leren kennen. Net als op voorgaande platen slaagt ze er niet in de aandacht tot het einde van een nummer — laat staan die van een plaat — vast te houden, en The Deep End wordt dan ook vooral in het laatste derde oervervelend. Als iemand Sivert Hoyem en de zijnen ooit vertelt dat een cd niet per sé tot de laatste minuut moet volgestouwd worden, maar dat kort ook meestal het krachtigst is, dan gaat Madrugada ons nog kletsen geven. Nu blijven ze zolang slaan dat het op het einde slechts nog slappe handjes zijn die we voelen. Het adjectief "geweldig" laten we dus nog even in het superlatievenwoordenboek steken.

http://www.madrugada.net
http://www.madrugada.net

verwant

Cactus Festival 2023 :: Wankel als een dronken paalwoning

Veertig kaarsjes, daar heb je een grote adem voor...

Madrugada

8 juli 2023Cactusfestival, Brugge

Madrugada :: 25 februari 2019, De Roma

Het was 1999, en aan het gaatje van de...

Madrugada

25 februari 2019De Roma, Borgerhout

Dour 2008 :: Madrugada, zondag 20 juli, Red Frequency Stage

Zo oudtestamentisch als Madrugada krijg je je rockgroepen niet...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in