DAAU :: Tub Gurnard Goodness

Met Tub Gurnard Goodness keren de vier van DAAU (Die Anarchistische AbendUnderhaltung voor de langen van adem) terug naar hun roots. Min of meer. Want DAAU zou zichzelf niet meer zijn moesten ze teruggrijpen naar een oude formule. Tub Gurnard Goodness is verse vis. Ge moogt gerust zijn.

Voeg klarinet, cello, accordeon en viool samen en de kans dat u anarchistisch avant-gardisme bekomt is bijzonder klein. Toch is dit wat het Antwerpse collectief ooit deed, en ondertussen al een dikke elf jaar volhoudt. Op voorganger Life Transmission injecteerden ze hun nummers overvloedig met elektronische beats en blieps. Een staaltje van DAAU’s experimenteerdrift dat Sony Classical (het grote label waarbij ze tekenden) niet wist te appreciëren. En wat wil het toeval? Nadat de Anarchisten werd buitengeborsteld bij Sony, deden zij hetzelfde met hun fancy apparatuur: raus!

Gelukkigerwijs valt het afscheid van die elektronica niet al te zwaar. DAAU weet de leemte op te vullen met ander lekkers. Twee recht naar de heupen roeiende dubtussendoortjes ("A Funny Little Feeling" en "My Midnight Skies") met zang en teksten ingebracht door Angélique Wilkie. Een lady die op voorgaande DAAU-albums haar kunnen reeds bewees, en dit laatst ook nog op "The Body Gave You Everything" van Magnus deed.

Voorts ook hyperkinetische Balkansymfonieën die we spoedig live hopen te kunnen horen. Want DAAU heeft een livereputatie om "u" en nog veel meer tegen te zeggen. Wanneer ze op een podium staan, druipt het speelplezier in bakken zweet van de vier muzikanten. Dat slaat dan weer over op het publiek, en zo is iedereen tevreden.

Met "of R*D*H*D (2+2=5)" hebben ze er een cover bij die zelfs eersteklas zeurkous Thom Yorke met tevredenheid zou aanhoren. Daarbij twijfelen wij er niet aan dat "of R*D*H*D (2+2=5)" live niet moet onderdoen voor de Anarchistische versie van dEUS’ "Suds & Soda". Alsof dat nog niet genoeg is, bewijst deze uitvoering dat Christopher O’Riley (de man die nummers als "Knives Out" en "Everything In Its Right Place" omzet naar magistrale pianocomposities), slechts het topje van de ijsberg is op het vlak van buitengewone Radiohead-vertolkingen.

Met Tub Gurnard Goodness kunnen de mensen die DAAU sinds hun Drieslagstelsels en We Need New Animals uit het oog verloren de draad weer oppikken, met de idee dat ze nooit van koers veranderd zijn. Voor diegenen die op de hoogte zijn van het tegendeel, is Tub Gurnard Goodness het perfecte bewijs dat Die Anarchistische AbendUnderhaltung het nog steeds in de vingers heeft. Wij beschouwen u als oud en wijs genoeg om zelf de cd te kopen en te achterhalen wat "het" precies is. Hop!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een + negentien =