Eindejaarslijstje 2003 van Matthieu Van Steenkiste

  1. Aereogramme: Sleep And Release Van een Pixies-citaat tot de orkestrale grandeur van Sigur Ros: deze groep haalt zijn mosterd uit een heel breed spectrum en maakte een plaat die maand na maand zijn weg terug naar de cd-lader vond.
  2. Tom McRae: Just Like Blood Betoverend en gevarieerder in zijn arrangementen is dit de meer dan waardige opvolger voor McRae’s al sterke debuut. "Mermaid Blues" blijft koude rillingen zaaien.
  3. Mew: Frengers Vanuit het niets paarden ze Sigur Ros aan Radiohead. De groep tast de grenzen van de song af, maar blijft toch instant-catchy. Verslavend.
  4. Death Cab For Cutie: Transatlanticism Nooit gedacht dat de tot dan voor ons onbekende Benjamin Gibbard aan twee van onze platen van het jaar zou meewerken. Met de vierde plaat van Death Cab For Cutie perfectioneert hij zijn songschrijftalent. Zijn songs klinken als geslepen diamant.
  5. Starsailor: Silence Is Easy De jonkies van Love Is Here blaken van zelfvertrouwen op de opvolger en de stem van James Walsh wint aan soul.
  6. Cat Power: You Are Free Koel als die onbereikbare beauty queen, maar tegelijk erg kwetsbaar. Power klinkt veraf en toch verwelkom je haar als een oude bekende. Warm, maar soms ongemakkelijk.
  7. The Distillers: Coral Fang Geen zak vernieuwend, maar wat een bom nog eens: ronduit onweerstaanbaar jaren negentig revivalisme.
  8. Styrofoam: I’m What’s There To Show That Something’s Missing Arne Van Petegem bewijst dat een laptop leuk is, maar dat het nog fijner is als je ook je gitaar niet langer meer negeert. Muziek als een warme nachtelijke deken.
  9. The Raveonettes: Chain Gang Of Love Heerlijke feelgood-muziek (als je niet op de teksten let) met een hoog shake-gehalte. Dat vinden wij nu eens popmuziek voor in de file.
  10. The Postal Service: Give Up Samen met Benjamin Gibbard waagt Jimmy Tamborello van Dntel zich aan een nieuw en toegankelijker project. Het resultaat is de popmuziek van morgen.

En dan nog: A-Ha: How Can I Sleep With Your Voice In My Head (Beste live-plaat), Admiral Freebee: Admiral Freebee (leukste Belg), Suede (Spijtigste Split), De Portables: Girls Beware (Beste Bewijs Dat Post-Rock Nog Kan Leven), The Rapture: Echoes (Beste Dansplaat). Erg mooie concerten gezien van Manu Chao (telkens weer), Tom McRae (AB), Postal Service, Radiohead (Werchter was nog net iets beter dan Vorst), The Datsuns en Saybia (Botanique).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf − tien =