Starflam :: Donne-moi de l’amour

Met hun nieuwe album timmert Starflam rustig verder aan de ingeslagen weg. Nieuwe zieltjes zullen ze er niet mee winnen, maar de fan krijgt waar voor zijn geld.

Bijna tien jaar geleden liet een maat ons tijdens één van die legendarische Dour-festivals weten dat het Luikse hip hop-groepje Malfrats Linguistics niet slecht was. Binnen het toenmalige Franstalige gamma (Suprème NTM, Sens Unik, …) vielen ze inderdaad niet uit de toon, maar het zou jaren duren eer we hen opnieuw aan het werk zouden zien. In 1997 bracht een tot Starflam herdoopte groep (aangesterkt met de Brusselse rapper Kaer) een bom van een plaat uit. Hitsingle "Ce plat pays" toonde niet alleen de waarde van de Waalse hip hop aan maar mocht zonder meer naast de grote Franse broers staan. Verschillende Franse grootheden (le troisième oeil, Assasin, Fonky Family) gingen dan ook loos op het magistrale "On fume le micque"

In 2001 werd Survivant losgelaten met hitsingle "La sonora". De volgende singles kenden minder succes. Net zoals met het eerste album wist Starflam het grote publiek te bekoren met een sterke single maar was een heel album van het goede te veel. Uit Donne-moi de l’amour werden tot op heden "Ils ne savent pas" en "Donne-moi de l’amour" gepuurd. Maar volgens ons werd op de verkeerde paarden gewed. Uitschieters zijn het melancholische "Retour a l’adolescence", "Sueur d’alcool" en "Antistatique", dat ons met een sci-fi-melodietje terug naar de glorieuze jaren vijftig flitst.

Met hun derde album bevestigt Starflam zonder meer hunwaarde. De vijf MC’s spuien hun gal en reflecties, zoals steeds, op het scherp van de snee. Tekstueel overstijgen ze eens temeer de clichés die de Amerikaanse hip hoppers zo kenmerken (ja 50 Cent, we hebben het tegen u!). Maar Starflams sterkte is ook hun zwakte: 18 degelijke nummers is gewoon van het goede teveel. Metaalmoeheid loert om de hoek na een achttal nummers.

Een album van Starflam is als een citytrip: je proeft de stad best in korte uitstapjes, een dagenlange rondleiding laat je verweesd achter met als enige herinnering de vele foto’s die je genomen hebt van plaatsen die je je niet eens meer herinnert. De fan mag dit album blindelings kopen want hij krijgt waar voor zijn geld. Liefhebbers van Franstalige hip hop doen er goed aan Donne-moi de l’amour te aanhoren en te laten rijpen, een indigestie is er voor je het weet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 5 =