#So2023 : The National :: New Order T-Shirt

Plaat van het jaar, en misschien ook wel song van het jaar: The National.

Een favoriete song kiezen uit een jaar vol verwennerij als 2023 is als een avondlijke bestelling aan de drive-in van de McDonalds: achteraf wou u altijd dat u iets anders had genomen. Welaan dan, op goed geluk – en voor we met piepende banden rechtsomkeer moeten maken – is hier The National met “New Order T-Shirt”.

Eenzaamheid, vervreemding en een kapot gestoken hart tegen de backdrop van een stad waar de straatverlichting al een hele poos niet meer werkt: de succesformule van The National doet het anno 2023 nog steeds. Grote vernieuwers zijn het al lang niet meer, maar met het majestueuze The First Two Pages Of Frankenstein tonen de heren aan dat dat ook helemaal niet nodig is. Meer nog: het is de reden dat de muziek van The National blijft werken. In welke levensfase u zich ook bevindt, het vijftal weet met zijn pijnlijk herkenbare melancholie steeds de juiste snaar op het juiste moment te raken. Wist óns in dit verband afgelopen jaar het meest te raken: “New Order T-Shirt”, een nummer dat zich op verrassend rechtlijnige – maar o zo doeltreffende – wijze een weg boort naar uw ziel.

De song steekt van wal met wat sfeervol gepingel op de akoestische gitaar, waarna we zanger Matt Berningers gedachtestroom volgen langsheen een fragiele mozaïek aan gebroken herinneringen. Een haastige tik op een pakje sigaretten, een nachtelijke vlucht doorheen straatkegels, een akkefietje met de douane van Hawaii: het is via de bedrieglijke onbenulligheid van momenten als deze dat Berninger het gemis van een verloren geliefde precies weet te vatten. In die terloopse blik, in die vluchtige glimlach, in dat gestolen moment waarop de wereld kortstondig enkel aan jullie toebehoort: alleen dáár houdt de liefde zich schuil.

Het genadeschot geeft Berninger vervolgens in het refrein: “I keep what I can of you / Split-second glimpses and snapshots and sounds / You in my New Order t-shirt / Holdin’ a cat and a glass of beer”, soms is dat inderdaad het enige wat er nog overblijft van iemand die u missen moet: kleine polaroids in uw portefeuille waarvan de contouren samen met de tijd steeds verder vervagen. 

Laat 2023 het jaar zijn waarin “New Order T-Shirt” het vat waarop uw weemoed al jaren ligt te rijpen net niet deed overlopen. Het type song dat niet veel luisterbeurten nodig heeft om voor eeuwig aan uw vel te blijven kleven. Aan zij die nog geen kennisgemaakt hebben: u bent gewaarschuwd.

recent

Maria Iskariot + Meltheads :: 1 maart 2024, Trix

Een thuismatch moest het worden, een zegerondje werd het....

MGMT :: Loss Of Life

Op hun vijfde studioalbum Loss of Life keert MGMT...

La Sirène

De oorlog tussen Irak en Iran staat geboekstaafd als...

Timesbold :: 28 februari 2024, Trix

Alles komt terug, vooral wat je niet verwacht. Oorlog....

Talk Show :: Effigy

Het leven is een club waar al eens klappen...

verwant

Muziek top 10 voor 2023: De Muziekredactie

Eindejaarslijstjes, die horen er pas te zijn op eindejaar....

Eindejaarslijstje 2023 van Matthieu Van Steenkiste

Afgaand op wat hieronder staat was 2023 vooral wat...

The National :: First Two Pages Of Frankenstein

“There’s nothing stopping me now from saying all the...

Live /s Live: dEUS + Wilco + The National

Paddenstoelen! Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, die...

The National

17 juni 2022Live is Live Festival Zeebrugge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in