The Jesus and Mary Chain :: Jamcod

Veertig jaar na de splinterbom “Upside Down”,  de allereerste single van het Schotse The Jesus And Mary Chain, kondigt de band een nagelnieuw, steengoed nummer aan, een warmmakertje voor zijn op 8 maart te verschijnen album Glasgow Eyes.

Er zijn talloze redenen om deze absolute noisepioniers torenhoog in het vaandel te dragen. De band, volledig opgetrokken rond de broers Jim en William Reid, combineerde, met debuutplaat Psychocandy (1985) op een unieke manier een in wall of sound gedrenkte, superieure bubblegumpop à la The Beach Boys en The Shangri-La’s met pikdonkere teksten, netjes verborgen onder een metersdikke laag piepende gitaren. Aldus staan zij in elk zichzelf respecterend handboek popmuziek geboekstaafd als de authentieke uitvinders van de shoegaze; ook al zou die stroming pas jaren later op kruissnelheid komen, en ook al kieperde het broederpaar met de grotendeels akoestische, bloedmooie platen Darklands (1987) en Stoned and Dethroned (1994) hun zelf gecreëerde, roemruchte feedback volledig overboord.

“Jamcod”, de kraakverse single, sluit echter volmondig aan bij zowel de sound uit de band zijn begindagen als bij Automatic (1989) en zeker ook Damage And Joy (2017), hun vorige, uitstekende plaat na jaren van loden stilte. De donkere elektronica en drumcomputers lijken haast intraveneus geïmporteerd uit die eerstvermelde, terwijl de overweldigende gitaar van William Reid – nog steeds een levende zenuwinzinking voor elk beetje kapper – de song inkapselt met een stofzuigertapijt waar we vooralsnog niet van terug hebben. Jim op zijn beurt zingt als vanouds over drugs, een mogelijke overdosis, kortom: hoogst gevaarlijke onderwerpen en doet dat op zo’n coole manier dat het overduidelijk mag wezen: The Jesus And Mary Chain anno 2023 ademt nog steeds pure rock’n roll uit elke porie van zijn vege lijf. Tenslotte spreken we hier niet bepaald over de Wiener Sängerknaben, nietwaar? Kleine waarschuwing: bekijk deze video absoluut niet indien u last heeft van epilepsie; want jongens, wordt er daar even met stroboscopisch licht gesmeten. Kortom: te betreden op eigen risico.

En er is meer: om vier decennia Jesus And Mary Chain te vieren staan er ook een heuse autobiografie én een nieuwe tour op stapel die de legendarische band op 23 april 2024 ook naar de Brusselse AB brengt.

V2

recent

Emperors of Nothing

De wandaden die binnen de muren van onze gevangenissen...

St. Vincent :: All Born Screaming

St. Vincents zevende slaat je flink op je donder,...

Adrian & Regis Hautiere :: Het Weeskind van Perdide: 1. Claudi & 2. Silbad

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels...

The Zutons :: The Big Decider

Who Killed … The Zutons is ondertussen twintig jaar...

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

verwant

The Jesus And Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

The Jesus and Mary Chain :: Glasgow Eyes

De nagelnieuwe plaat van het legendarische The Jesus and...

The Jesus And Mary Chain :: 18 april 2017, AB

Twee jaar geleden tourde The Jesus And Mary Chain...

The Jesus And Mary Chain :: Damage And Joy

Wie wil er anno 2017 nog een nieuw album...

The Jesus And Mary Chain :: 13 juli 2007, Summercase (Barcelona)

Of ie het nu graag heeft of niet: elke...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in