#So2023: Atmosphere :: Okay

2023 was alweer niet het beste jaar voor de wereld en de mensen die er op leefden. Gelukkig herinneren Slug en Ant van Atmosphere ons eraan dat alles wel "Okay" zal komen.

Om afscheid te nemen van 2023 presenteert elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.

‘Super’ hoeft niet. ‘Super’ heeft zijn glans verloren in een opbod van superlatieven. Gelukkig was er “Okay” van Atmosphere. “Okay” is goed genoeg. En u, bent u okay?

“Okay” is mijn nummer van 2023. Het komt vanop het album So Many Realities Exist Simultaneously, waarin de oude rotten van Atmosphere het multiversum de hiphop binnentrekken en vice versa. Het is een – en daar gaan we weer – introspectieve oefening op de post-pandemische maatschappij waarin iedereen in zijn eigen realiteit leeft, terwijl we staren ‘at the cracked screens’ van onze smartphones, onze ‘anti-facts machines’, echoputten en bron van desinformatie. Alles voelt ruk, alles voelt kut en niemand begrijpt elkaar nog. Gelukkig zitten die ietwat deprimerende gedachten gevat in een innige omhelzing van de single/albumopener “Okay” en zijn reprise helemaal op het einde.

Slug en Ant van Atmosphere zijn nooit de grootste namen geweest, maar wel consequente en doortastende spelers in de underground. Ze richten de blik en het dissectiemes graag naar binnen – wat je daar tegen komt, hangt van het moment af en van wie je bent. Dat kan soms tegenvallen, maar op “Okay” steken ze je een hart onder de riem door te zeggen dat het altijd nog wel meevalt.

Deze single was volgens henzelf ‘a gentle reminder that you are gonna be okay. I have no idea how you’ll manage, but I fully believe in you’. Mensen zeggen dat te weinig tegen elkaar. Dat ze goed genoeg zijn voor een ander – niet door speciaal te zijn of door gewoon te zijn, maar gewoon, door er te zijn. ‘Collect whatever crumbs you got, and keep them in a bread box’. Verbinding is alles wat we hebben. Houd daarom uw naasten dicht bij u. En dan komt alles okay. Naïef? Ja, maar het loont de moeite.

De rest van het album kan bij momenten nogal prekerig zijn, maar “Okay” is vederlicht en slaat de juiste toon aan. Op een beat die huppelt in de cadans van een ochtendwandeling maken de belletjes het hoofd licht. Zet dit onderweg naar het werk op repeat en u komt gegarandeerd gerevitaliseerd aan. “Okay” is het begin van uw zelfaanvaarding en van de wederopbouw van het sociale weefsel. “Okay” is daarom essentieel #So2023.

recent

Maria Iskariot + Meltheads :: 1 maart 2024, Trix

Een thuismatch moest het worden, een zegerondje werd het....

MGMT :: Loss Of Life

Op hun vijfde studioalbum Loss of Life keert MGMT...

La Sirène

De oorlog tussen Irak en Iran staat geboekstaafd als...

Timesbold :: 28 februari 2024, Trix

Alles komt terug, vooral wat je niet verwacht. Oorlog....

Talk Show :: Effigy

Het leven is een club waar al eens klappen...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in