Hubert Chevillard & Lewis Trondheim :: Ik blijf hier

‘Ik Blijf Hier’ is een zomerse graphic novel van Lewis Trondheim met sfeervolle tekeningen van Hubert Chevillard. Absurde, maar steeds menselijke emoties voeren het hoogste woord in een Zuid-Frans badplaatsje.

Ik blijf hier is een zomerse graphic novel van Lewis Trondheim met sfeervolle tekeningen van Hubert Chevillard. Absurde, maar steeds menselijke emoties voeren het hoogste woord in een Zuid-Frans badplaatsje.

In 2018 verscheen Ik blijf hier in het Frans. Het was na bijna 15 jaar wachten een nieuw stripverhaal van Hubert Chevillard, die tussen 1993 en 2003 de vier delen tekende van Le Pont dans la Vase, op scenario van Sylvain Chomet voor uitgeverij Glénat. Met die eerste reeks leek voor Chevillard een rooskleurige toekomst als striptekenaar in het verschiet te liggen, maar nadien droogde de bron op en verlegde Chevillard zijn focus naar de animatiefilm, waar hij verschillende successen behaalde. Met de illustere Lewis Trondheim maakte hij dan Ik blijf hier, een one-shot dat internationaal al verschillende prijzen behaalde en nu dus ook in het Nederlands beschikbaar is via Scratch Books.

De zomer is alomtegenwoordig in dit album, vooral ook dankzij de heldere kleuren van Chevillard. Het verhaal speelt zich af in het bekende Zuid-Franse badplaatsje Palavas-les-Flots tijdens een zomerse vakantieperiode. Wanneer Fabienne en Roland toekomen om hun vakantie er door te brengen, valt plots alles in het water wanneer Roland overlijdt. Fabienne is verbijsterd en ontkent wat er gebeurd is. Ze kiest voor zichzelf en haar vakantie. Ondanks de gevolgen van het overlijden, zoals Rolands broer die contact zoekt met Fabienne voor de begrafenis, blijft Fabienne resoluut en wars van de gebeurtenissen gericht op haar vakantie. Lewis Trondheim blijft een meester van de menselijke psyche en beschrijft Fabiennes vakantie op een serene, maar ook bevreemdende manier. Hoe absurdisme en realisme hand in hand gaan, wordt in dit album getoond door meester Trondheim.

De toegankelijke tekeningen van Chevillard laten de vakantie van Fabienne baden in een zonnige ongedwongenheid. Zijn tekeningen behouden een persoonlijke toets door de wat krasserige lijnen zoals een mainstream Nicolas de Crécy dat zou doen. Hopelijk kan de positieve respons op Ik blijf hier ervoor zorgen dat hij niet opnieuw 15 jaar wacht om nog eens een nieuw stripalbum uit te brengen.

Met Ik blijf hier toont Lewis Trondheim zich nog maar eens een meester van de one-shot. Zijn losstaande verhalen zijn stuk voor stuk unieke verhalen die uitblinken in een ongewone uitwerking van een klassiek vertrekpunt. Waar Trondheim in zijn reeksen nogal eens de drammerige toer kan opgaan en de spanning kan wegnemen door een overdaad aan wijsneuzigheid, heeft zeker Ik blijf hier daar geen last van.

Wie nog leesmateriaal zoekt voor op een zonnige vakantiebestemming, kan met Ik blijf hier niets verkeerd doen. Na Leve de Branding! van Pascal Rabaté is ook dit album een persoonlijke combinatie van zomerse locaties en vakantiegevoel met een eigenzinnige uitwerking. Een zomers stripalbum met een stevige hoek af.

8
Hubert Chevillard
Lewis Trondheim

recent

John Moreland :: Visitor

Op Visitor keert John Moreland terug naar de uitgepuurde...

Challengers

Nadat hij in de vroege jaren 2000 enige furore...

Mother’s Instinct

Mother’s Instinct is een gepolijste remake van het Franstalige...

JD Morvan / Victor Matet / Cesc & EFA :: Vaarwel Birkenau

Vaarwel Birkenau toont de Holocaust van binnenuit. Overlever Ginette...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Bonhomme & Trondheim :: Texas Cowboys 2

In de stripreeks Texas Cowboys komt het beste van...

Bonhomme & Trondheim :: Omnivisibilis

Het duo achter Texas Cowboys is terug. In afwachting...

Bonhomme & Trondheim :: Texas Cowboys

Door een goede combinatie van auteurs haalt Texas Cowboys...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in