Bonhomme & Trondheim :: Texas Cowboys

Door een goede combinatie van auteurs haalt Texas Cowboys het beste in beiden naar boven. Korte hoofdstukken over de menselijke Far West. Mét bovendien voldoende aandacht voor de nodige clichés van het genre.

Bij Blloan hebben ze duidelijk een neus voor het fijnere stripwerk. Daarbij deinzen ze er niet voor terug om af en toe eens een risico te nemen. Zo is het werk van Lewis Trondheim in vertaling nog nooit een verkoopsmagneet gebleken. Hoewel Trondheim in Frankrijk tot een van de grootste auteurs gerekend wordt, heeft hij die status niet echt kunnen doortrekken naar ons taalgebied, waar hij voorlopig een beperkte kring van trouwe fans weet te plezieren. Texas Cowboys is opnieuw een creatie uit de koker van Trondheim. Oorspronkelijk verschenen de hoofdstukken als aparte verhalen in het weekblad Spirou. Achteraf besliste Dupuis om de verhalen ook gebundeld uit te brengen, omdat ze een mooi geheel vormden. Meteen komen we zo bij een van de kwaliteiten van deze strip.

Hoewel de hoofdstukken als aparte korte verhalen te lezen zijn, komen ze nog beter tot hun recht in deze graphic novel-uitgave. Trondheim slaagt er in om levensechte personages te creëren binnen zijn licht parodiërende toon waaraan hij het westerngenre onderwerpt. Zijn neiging om soms te veel dialogen te gebruiken, waardoor zijn strips het equivalent van de Franse ‘praatfilm’ dreigen te worden, is hier ook aanwezig. Gelukkig heeft Trondheim met Matthieu Bonhomme tegelijkertijd een van de meest getalenteerde Franse striptekenaars van dit moment weten te strikken.

In zijn tekenwerk en de inkleuring voor Texas Cowboys neemt Bonhomme wat afstand van zijn realistischer werk zoals we dat van zijn andere reeksen Esteban en De Heer der Dolende Zielen kennen. Hij versobert zijn tekeningen tot een meer cartooneske variant, die perfect aansluit bij de luchtige ondertoon van Texas Cowboys. Ook in die andere samenwerking van Trondheim en Bonhomme, Omni-Visibilis, zagen we dit al. Maar helaas werd die strip nog niet eerder vertaald. Bonhomme is een echte meester in het vertellen van een verhaal door middel van perfect gecomponeerde pagina’s en zorgvuldig gekozen cameravoering in zijn beelden.

Hell’s Half Acre is een typisch cowboystadje, een vergeten plek in het niemandsland. Wanneer Harvey Drinkwater als jonge journalist naar deze plek gestuurd wordt, lijkt hij niet opgewassen tegen de excessen van het echte buitenleven in de Far West. Een zoektocht naar gangster Sam Bass en zijn bende brengt Harvey meteen in wel erg direct contact met dat ‘buitenleven’. Zeker wanneer hij dan nog zijn oog laat vallen op de dodelijk mooie Betsy Marone, lijkt hij een vogel voor de kat. De combinatie van Trondheims gave voor interessante personages, Bonhommes dynamische tekenwerk en de mix van een hard verhaal met subtiele humor maken van Texas Cowboys een eigenzinnig stripverhaal dat echt wel werkt. Maak zeker kennis met deze fijne western en geef LewisTrondheim terloops nog een nieuwe kans. Dit album verdient dat dubbel en dwars en met een tweede deel op komst in 2014 zijn de cowboys duidelijk nog niet uitgeschoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 3 =