Bonhomme & Trondheim :: Omnivisibilis

Het duo achter Texas Cowboys is terug. In afwachting van een tweede bundel cowboyverhalen vertaalt Blloan nu ook deze parel van absurde humor. Omnivisibilis is een straffe one-shot.

Hervé Boileau is een intelligente, wat mensenschuwe nerd met smetvrees. Op een dag merkt uitgerekend hij dat iedereen die hij tegenkomt hem lijkt te herkennen en zelfs zijn gedachten kan lezen. Al snel blijkt dat iedereen die de ogen sluit, kan zien wat Hervé ziet. In Omnivisibilis tonen Lewis Trondheim en Matthieu Bonhomme waartoe dit schijnbaar onschuldige gegeven kan leiden. Op den duur wordt Hervé overal achterna gezeten. Ook de media en de overheid zitten hem op de hielen en willen zijn ‘gave’ gebruiken voor hun eigen goed. Het verhaal van deze strip is één grote achtervolging die Hervé moet leiden naar de oplossing van zijn probleem. Het tempo ligt onveranderd hoog, en nergens blijkt Hervé veilig te zijn. Je verbergen is immers niet zo makkelijk wanneer iedereen door jouw ogen kan meekijken. De almaar stijgende adrenaline van Hervé wordt overtuigend overgebracht op de lezer. Toch gaan Trondheim en Bonhomme niet voor het pure realisme. Ze trekken echter een absurd uitgangspunt door naar de realiteit, genre Wat Als?.

Matthieu Bonhomme is een auteur die zich in vele genres thuis voelt. In Heer der dolende zielen bulken zijn pagina’s van het mysterie en de onderhuidse spanning, terwijl hij in Esteban zijn stijl dan weer sterk versoberd heeft. Ook in Omnivisibilis gaat Bonhomme niet voor de details, maar zet hij een sobere stijl in, die licht cartoonesker is dan in vorig werk. Ook de inkleuringen van dit album zijn opvallend. Buiten zwart en wit gebruikt hij enkel blauw. Toch verveelt Bonhommes stijl ook deze keer niet. Hij is één van de weinige auteurs die zijn lezers voortdurend verrast en zich voor elk nieuw project voor de volle 100 procent smijt.

Bonhommes kompaan is uiteraard heel wat bekender. Toch blijft de populariteit van Lewis Trondheim enigszins gecontesteerd in ons taalgebied. Hoewel verschillende van zijn topreeksen al vertaald werden, blijft een doorbraak uit en heeft hij de sterrenstatus die hij in Frankrijk geniet in ons land voorlopig nog niet verworven. Met Kobijn en Donjon zijn nochtans twee van zijn meest populaire reeksen ook (deels) in vertaling beschikbaar. Hopelijk lukt het met zijn one-shots wel. Texas Cowboys was een zalige westernpastiche en zoals u nu al kan merken zijn we bij enola.be ook erg te spreken over deze Omnivisibilis. Het duo Bonhomme-Trondheim is absoluut een match made in heaven. Het later in 2014 te verschijnen tweede deel van Texas Cowboys mag voor ons dan ook meteen mee vertaald worden.

Met de achteruitgang van Oog&Blik wordt Blloan stilaan de enige plek waar one-shots die buiten een collectie verschijnen nog een plek kunnen krijgen. Voor het behoud van een veelkleurig stripaanbod is de aanwezigheid van Blloan dan ook noodzakelijk, en met Omnivisibilis beantwoorden zij die noodzakelijkheid met een straffe dosis kwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + vijf =