Bokani Dyer :: Radio Sechaba

Video killed the radio star, maar uit de as herrijst Radio Sechaba, de nieuwe plaat van Zuid-Afrikaans jazzcomponist Bokani Dyer. Met deze nieuwe release maakt de man ook de overstap naar deze kant van de evenaar door toe te treden tot de Brownswood-familie, het Londense label dat de crème de la crème huisvest van al wat exotisch, spannend en internationaal klinkt. Gevarieerd, fris, dansbaar en to the point: hier kunnen we de hele dag naar luisteren.

Haal die oude transistorradio van zolder, zet de gigantische flip switch met een droge klak van ‘FM’ op ‘MW’, en mik de stoffige draaiknop op die verborgen frequentie ergens tussenin een Franse kletszender en een ruisend kanaal met onophoudelijk Duitse schlagers. Wie weet vind je daar wel de parel Radio Sechaba. Te veel moeite? Geen enkel probleem, het Londense Brownswood label van BBC6-muziekjunkie Gilles Peterson deed het snuisterwerk voor u. Het resultaat valt te beluisteren op de nieuwe plaat van de Botswaanse-Zuid-Afrikaanse Bokani Dyer.

Waar de Brit de parels blijft vinden, het is ons een raadsel, maar ook deze mag er weer zeker zijn. Nu, we moeten ook niet overdrijven; Dyer heeft wel degelijk al een goed gevuld palmares. Vijf platen en een filmsoundtrack werden sinds 2010 uitgebracht en de South African Music Award voor beste jazzalbum siert de mans schouw. En met die nieuwe, Radio Sechaba, is de man vastberaden zijn vlag te planten in het muzieklandschap van het Westen.

Een vol uur lang worden we getrakteerd op een verfrissende mix van soul, r&b en afrobeat, gestileerd in een handvol radiovriendelijke songs. Gebalde teksten worden met verve gebracht door Dyers mooie stem – we horen er wat Jose James in – geruggensteund door een machtig koor. Muzikaal krijgen we een goed gevulde feestdis voorgeschoteld. Percussie, Fender Rhodes-orgeltjes, trompet, noem maar op. Ze voorzien een solide basis voor de songs, maar ruimte voor soleren is er ook. Al wordt het nooit eindeloos gepingel. Radiovriendelijk dus, zoals reeds vermeld.

Opener “Be Where You Are” gaat nog uit van een etherishe samenzang à la Ibeyi, maar daarna wordt de ritmische schuif opengetrokken. De afrobeat tiert welig op bijvoorbeeld “Move On”, “Ke Nako” of “Resonance Of Truth”. Lekker wiegende soul horen we dan weer op “Mogaetsho”, “Tiya Mowa” en “Ho Tla Loka”. Bij momenten horen we een straaltje Stevie Wonder doorschemeren. Soul, afrobeat, leuk, maar wordt er ook gejazzed? U vraagt, Bokani draait: “Picturesque” is Brad Mehldau waardig. Tot slot nog even uw aandacht vestigen op het innemende “State Of The Nation”, een intrigerende preek voor meer naastenliefde gepreveld door rapper Damani Nkosi. Breek uit uw individualistische cocon, reik elkaar de hand en overstijg jezelf – zoiets. De boodschap klinkt des te urgenter bij Dyers Robert Glasper-achtig arrangement.

Radio Sechaba doet wat er van een goed radiostation verwacht wordt: er wordt variatie gebracht in de muziek. Nu eens opzwepend en dansbaar, dan weer zacht of weemoedig tot zelfs contemplatief. Geen ruimte voor geklets, tiende beller in de bloemetjes zetten of deprimerende verkeersberichten. Goed, na enkele luisterbeurten moeten we bekennen dat er weinig nummers echt bovenuit steken en meteen richting ons permanent geheugen gaan, maar als geheel klopt het wel. Ja, dit radiostation verdient dus zeker een plaatsje tussen onze presets.

8
Brownswood Recordings
Brownswood Recordings
Jose James, Avishai Cohen, Kokoroko

verwant

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in