Giovanni Di Domenico / Kalle Moberg :: Pangrams

Piano en accordeon, dat is een combinatie van instrumenten die je zelden tegenkomt binnen de geïmproviseerde muziek. Een ideale uitgangspositie voor Giovanni Di Domenico en Kalle Moberg, ervaren artiesten die deze onconventionele startpositie voorzien van verrassingen en erin slagen een gloednieuw verhaal te vertellen dat niet alleen hun individuele kracht als improvisatoren benadrukt, maar ook de unieke kern van hun duo-interactie. 

Hoewel hij nog geen dertig is, heeft accordeonvirtuoos Kalle Moberg al een indrukwekkend cv opgebouwd. Hij studeerde klassieke muziek, maar zijn actieradius strekt zich uit van klassieke en hedendaagse muziek tot (vrije) improvisatie en jazz. Hij speelde twee dagen voor deze opnames in België met het New Mo(ve)ments Ensemble en werkte met uiteenlopende artiesten als Maria Schneider, Mat Maneri, Ab Baars, Akira Sakata en Jim O’Rourke, die met Moberg zijn eerste soloalbum opnam.

O’Rourke en Sakata zijn ook enkele van de links tussen hem en pianist, componist en zoveel meer Giovanni Di Domenico, een Italiaanse expat die is uitgegroeid tot een van de meest productieve en veelzijdige muzikanten die gevestigd zijn in België. Di Domenico is zowel bedreven in klassieke muziek als in jazz/improvisatie en is een echte katalysator. Hij staat aan het roer van diverse ensembles, werkt samen met improvisatoren uit binnen- en buitenland en brengt muziek uit via zijn label, Silent Water. Van aardse grooves tot abstracte geluidsschilderingen en delirische soloprojecten, deze man beheerst het allemaal.

Voor wie het zich afvroeg: de accordeon heeft nog steeds last van stoffige referenties, maar vond steeds meer zijn weg in de werelden van pop, jazz en experimentele muziek, van DeVotchKa en Beirut tot Guy Klucevsek, Mario Batkovic en natuurlijk de machtige Pauline Oliveros. Wie de muziek van laatstgenoemde op het instrument kent, vindt op Pangrams een vergelijkbaar tijdloze en serene sfeer, maar in gezelschap van Di Domenico toont Moberg ook zijn instrumentbeheersing en voorliefde voor onconventionele speeltechnieken.

Deze vier improvisaties zijn even coherent als verschillend van elkaar. Terwijl opener “Gevoelige geest” drijft op uitgerekte accordeongolven en repetitieve pianomotieven, maakt het titelnummer indruk met manische piano-arpeggio’s en de veelzijdigheid van Moberg, die de furie in het hoge register van zijn collega stap voor stap volgt. En als “Secret Purpose” het meest conventionele nummer hier is, een verbluffend hoogtepunt vol delicate, folkachtige omzwervingen, dan dient het afsluitende “The Concept Of Nothing” als een gedistilleerde samenvatting van hun chemie.

Afwisselend verstild, mysterieus en ongekunsteld virtuoos behoudt Pangrams een zorgvuldig evenwicht tussen de elementen, genietend van de mogelijkheden van vrijheid, terwijl het nooit zijn eigenlijke focus verliest. Het is kamermuziek, het is geïmproviseerd, je kan er helemaal in verdwijnen en het kan dienen als soundtrack voor een denkbeeldige film, maar het is vooral een ontmoeting van geestverwanten die dezelfde betoverende taal spreken.

Je kan het album bestellen via Dropa Disc of aanschaffen op een van de release concerten: 31.05 AB Salon, Brussel / 01.06 KAAP, Oostende / 03.06 De Singer, Rijkvorsel / 04.06 POM, Eindhoven.

Dropa Disc

verwant

Giovanni Di Domenico :: Succo di formiche

Voor sommige muzikanten viel het leven de voorbije jaren...

Going

27 september 2020Jazz Middelheim

Giovanni Di Domenico :: ISASOLO!

De Brusselse Italiaan Giovanni Di Domenico is de voorbije...

M(H)YSTERIA

25 augustus 2018Summer Bummer Festival, Antwerpen

Jonas Cambien Trio / Akira Sakata & Giovanni Di Domenico :: 2 mei 2018, AB Salon

Altijd fijn als die van Sound In Motion nog...

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

Pet Shop Boys :: Nonetheless

De vijftiende van Pet Shop Boys is niet Electric,...

Maria Iskariot :: EN/EN

Tot spijt van wie het benijdt: de meisjespunk van...

Fallout – Seizoen 1

De afgelopen jaren worden meer en meer games uitgewerkt...

Neil Young & Crazy Horse :: F##in’ Up

Het was soms moeilijk om niet overweldigd te worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in