The Haunted Youth :: Dawn Of The Freak

“Ik wil dat mijn songs klinken als oude singles van Abba die jarenlang op een zolder stof hebben liggen vergaren en helemaal kromgetrokken zijn.” Godver, als artiesten zelf hun muziek het best gaan omschrijven, kunnen wij beter de handdoek in de ring gooien.

Want ja, natuurlijk is dat waarom The Haunted Youth nu al anderhalf jaar de vloer aanveegt met de vaderlandse concurrentie, ongenaakbaar De Afrekening beheerst, en een zomer lang – zelfs al is het vaak maar als invaller voor alweer een coronagevalletje of vanop de vierde lijn van de affiche – elk festival platspeelde: stiekem, behalve in zijn eigen hoofd, is Joachim Liebens gewoon een popster.

Ja, hij begraaft zijn songs onder een berg stof, stuurt ze vanuit die Hasseltse villa door via een slecht afgestelde transistorradio die ergens op zolder bij de bomma is gevonden, maar het blijven nummers met poten en oren, melodieën waar je soms een beetje aan kapot gaat. Het is shoegaze met een hart voor Samson & Gert, A-Ha vanuit de jeugdinstelling; het wringt, maar het smeekt om je liefde.

“Shadows” is een snoepje dat nog in zijn smoezelige papiertje zit. Het eenzame gitaartje, de half gefluisterde zang: het kijkt met een smekend oog richting Smashing Pumpkins’ “1979”, maar het weet dat het nóg vager mag zijn. “I Feel Like Shit And I Wanna Die” is de titelvormige sloophamer die Kurt Cobain nooit durfde hanteren. “Teen Rebel”? Een anthem voor tegendraadse stoners; Tame Impala voor punkers. Het kán zijn dat we bij “Stranger” al eens aan The Police denken, maar dat is oké; Sting had toen nog geen luit.

“Broken” is de echte popsong. De drum hoorden we al eens bij The Cure, het bos maakt hier echter plaats voor de bomen: Liebens jaagt zijn troepen het woud uit voor hij de weg kwijt is, de broodkruimels achterna. Het gaat voor één keer vooruit. Leugens; “Coming Home” jakkert nog wat meer, opgejaagd door een kristalheldere gitaar. En dan is er “House Arrest”. De synths doen iets dat in de jaren tachtig verloren is gelegd en sindsdien was vergeten. Liebens dwaalde rond in zijn villa, trok de juiste schuif open en vond deze soundtrack bij een gewiste Top Gun-scene. Maverick zit alleen op zijn motor, maar de zon gaat nog altijd onder. “Take me away / I don’t belong here”, galmt het, en het snijdt je hart in twee.

Op het einde falen alle effectenpedalen. In “Fist In My Pocket” blijft Liebens alleen over met zijn akoestische gitaar en de overpeinzingen die ertoe doen. “When the devils come and take me, will you be around and say goodbye?”, fluistert hij. Een knuffel kan ook al helpen.

“We accept her, one of us”. Net als trapeziste Cleopatra in Tod Brownings legendarische Freaks was het bij de misfits dat Joachim Liebens ooit thuiskwam. Ongelukkig thuis, onopvoedbaar en zoekend, vond hij zijn kring bij de outcasts. Vandaag is het uur van zijn wraak, het ontwaken: Dawn Of The Freak is een debuut dat Belpopgeschiedenis schrijft.

8.5
Sony
MayWay
Beeld:
Charlie De Keersmaecker

verwant

Cactus Festival 2023 :: Wankel als een dronken paalwoning

Veertig kaarsjes, daar heb je een grote adem voor...

The Haunted Youth

Cactusfestival, Brugge

Eindejaarslijstje 2022 van Maarten Langhendries

2022 was het jaar van de overdaad na corona....

Albums van het jaar 2022

The Smile :: A Light for Attracting...

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Fischer-Z :: Triptych

John Watts lijkt de laatste jaren wel aan een...

The Dead Don’t Hurt

Viggo Mortensen heeft als acteur een langlopende en gevarieerde...

Chantal Acda & The Atlantic Drifters :: Silently Held

Met haar nieuwe studioalbum Silently Held spant de Nederlands-Belgische...

John Moreland :: Visitor

Op Visitor keert John Moreland terug naar de uitgepuurde...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in