Batavia Collective :: Propulsion

Bekijk Berichten
Enkel een droogstoppel zal niet houden van “Propulsion”, de prima single van het spacy indonesische trio Batavia Collective”.

“Propulsion”, de tweede single van het Indonesische trio Batavia Collective, is al even rusteloos en zwoel als de stad waaraan de groep haar naam ontleent.

Batavia is de oude naam voor Jakarta en de drie artiesten ontlenen hun muzikale identiteit aan hun woonplaats. Net als die stad is hun muziek een smeltkroes van verschillende stijlen en culturen. Makkelijk zou het zijn om hen onder ‘jazz’ weg te stoppen, maar dat label wijzen ze zelf terecht af; ze zijn meer dan dat. Er zitten ook vleugjes vloeibare funk en electronische soul in hun blender. Dat je-ne-sais-quoi legt hen geen windeieren. Hun eerste single “Affirmation” is amper een jaar oud maar werd snel opgepikt door muzikale fijnproevers, kreeg wereldwijde airplay en voorzag de groep van een gestaag groeiende buzz. Een contract op het legendarische R&S-label doet uiteraard veel en zorgt voor wind in de zeilen aan het begin van een carrière. Vraag maar aan Nicolas Jaar, Aphex Twin, James Blake et les autres. Maar je moet het wel verdienen en dat doet Batavia Collective.

“Propulsion” drijft op de clash tussen frenetieke drums, zwierig toetsenspel en melodische lijntjes uit de bas synthesizer. Elfa Zulham gaat harder tekeer op zijn drums dan het hartritme van een dikzak op een op hol geslagen loopband en geeft het nummer een onstuitbare drive. De synthesizers zoeken nu eens divergerende, dan weer congruerende lijnen op en telkens wanneer ze samenkomen ontploft de boel in een beukend geheel. Het geeft een spacy toets aan het nummer, waarbij in de brug de final frontier wel héél grondig verkend en zelfs voorbij getreden wordt. Hier gaan we hopelijk nog meer van horen.

Beeld:
Denny Novikar Nasution

recent

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

I.M. Steve Albini

Steve Albini is overleden. Een hartaanval. Volgens sommige berichten...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in