Steven De bruyn & Jasper Hautekiet

Enkele jaren geleden zou een releaseconcert drommen mensen gelokt hebben, maar in 2022 gaan we voorlopig nog gebukt onder de beperkingen: ’t is zitten geblazen en dat mondmasker maakt het moeilijker om hoorbaar mee te neuriën. Gelukkig maakt dit de beleving niet minder intens – we zijn namelijk voor de muziek gekomen.

Of Steven De bruyn en Jasper Hautekiet dat ook zo aanvoelen, want zij zitten tenslotte tijdens het concert in hun eigen concentratiebubbel? Ze lieten het alleszins niet zichtbaar aan hun hart komen. Het nieuwe album aanhou geraas maak is nog vers en de live ervaring verliep hier en daar nog wat zoekend, maar het moet gezegd: beide heren gaven er in de Handelsbeurs een serieuze lap op. Lawaai moest het zijn, en intens lawaai werd het.

Net als op het album gaf Jasper Hautekiet ook live dikwijls de voorzet. Hij was de percussie, het ritme en de groove waarmee De bruyn aan de slag ging en naar hartenlust improviseerde. Al liet ook Hautekiet zich niet onbetuigd: hij ging zichtbaar op en mee in wat De bruyn hem voorschotelde. Zo zagen we twee heren die elkaar vriendschappelijk muzikaal de loef probeerden af te steken en werd het duet vaak een duel.

Doel van dit eerste optreden was natuurlijk het voorstellen van het nieuwe album. Een setlist opnoemen is onbegonnen werk en dus beperken we ons tot de hoogtepunten: “Hajime”, “Almost Summer” en het mysterieuze “Yügen” lieten ons wegdromen. Ook al week de live versie soms serieus af van die op plaat, want beide heren meanderden door de songs als werden ze ter plaatse herschreven.

In de studio speel je als muzikant à volonté met allerlei effecten, maar live is het niet altijd evident om diezelfde vibe over te brengen. De bruyn en Hautekiet slaagden er echter wel in om dat gevoel te creëren, al moest het publiek hier en daar wat geduld oefenen, want je kijkt tenslotte naar een muzikant die een riffje speelt, en dan nog een, en dan nog een. Maar dan kwam het allemaal wonderwel samen en klonk het vanzelfsprekend en met zoveel flair. Het was prachtig te zien hoe het duo zich van allerlei zelf gecreëerde loops bediende om een eigen muzikaal universum te scheppen. Gelukkig zorgden ze er wel voor dat het geen muzikaal verhaal vol gimmicks werd: wat op je af kwam, was steeds doorleefd en intens.

Soms leek het optreden wel een langgerekte trip waarin ze het publiek en zichzelf geen rust gunden. Soms jachtig, soms melodisch, maar altijd op de toppen van hun tenen.

Ongetwijfeld zullen de beide heren – naargelang de tour vordert – nog meer op elkaar ingespeeld raken en zullen de kleine imperfecties worden weggewerkt. Maar wat De bruyn en Hautekiet ons in de Handelsbeurs voorschotelden, deed vermoeden dat het weer een eclatant succes zal worden.

In februari zijn er geen optredens gepland, maar vanaf 4 maart geven ze er een lap op, onder andere in Buggenhout, Ekeren, Dranouter en Brussel. Surf naar https://www.stevendebruyn.com voor meer info.

Music Mania Records
Beeld:
Titus Simoens

aanraders

verwant

Blues Peer :: Schot in de (zomer)roos

26 mei 2023

De tweede editie van het vernieuwde bluesfestival in Peer...

Steven De bruyn & Jasper Hautekiet

31 maart 2022Ancienne Belgique, Brussel

Na bijna twee maand is het eindelijk zover: het...

Steven De bruyn & Jasper Hautekiet :: aanhou geraas maak

“Never change a winning team” moet Steven De bruyn...

Jules Deelder in vijf levenslessen

Enkele woorden vooraf: autokerkhof, wijsgeer, banaan. Op 19 december 2019...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in