De blikvangers op Desertfest Ghent 2021

Na zeven jaargangen Desertfest Antwerp (2020 werd een sabbatjaar om gekende redenen) strijkt de organisatie op 30 oktober voor het eerst neer in de Arteveldestad. In tegenstelling tot zijn Antwerpse broertje werd bij Desertfest Ghent geopteerd voor een eendaags festival. We lijsten proactief onze blikvangers op.

Wat de voorbije jaren vooral bekendstond als een hoogmis voor stonerliefhebbers, lijkt dit jaar toch iets meer te verschuiven naar een trekpleister voor allerhande metal- en gitaarfans. Hiervan getuigt de (inmiddels geannuleerde) komst van death metallers Blood Incantation maar ook progressieve deathmetalband Nero Di Marte en het mysterieuze, psychedelische ensemble Golden Hours zijn niet de meest voor de hand liggende keuzes voor dit woestijnfeest.

De (mysterieuze) Belgen

Naast een instrumentale mastodont van een dikke 21 minuten op hun Bandcamp, valt er nog niet veel te vinden over de nieuwe sludgeformatie Modder. De muziek werd gemaakt door Mathieu Mathlovsky, die bekendstaat als producer van zijn elektronische project Mathlovsky maar ook als drummer bij KUAR NHIAL en gitarist bij enkele bands. Deze multi-instrumentalist neemt graag drummer Gregory Simons (VONNIS, Lalma) mee op schok en doet dat ook voor dit nieuwe project. Nog zo’n Belgisch mysterie is Golden Hours, een nieuw project met Rodrigo Fuentealba (50 Foot Combo en talloze projecten). We zien zaterdag graag de mist rond deze bands (gedeeltelijk) optrekken.

 

Rond Hemelbestormer is er daarentegen een pak minder smog: deze post-metalband gaat immers al even mee in het circuit en mocht in 2017 ook opdraven op de Antwerpse editie. Verwacht je aan een ware wall of sound.

De vreemde eenden in de bijt

Nero Di Marte bracht in 2020 met “Immoto” een waar spektakelstuk uit waarin de avant-garde death metalgroep zich voornamelijk uitte in het Italiaans. Deze opvolger van “Derivae” (2014) wordt ongetwijfeld de moeite om live te mogen meemaken, met enerzijds de blastbeats en anderzijds het theatrale aspect zoals enkel Italianen dit kunnen brengen.Afgelopen jaar wist ook King Buffalo ons te overtuigen met een dijk van een album. “The Burden of Restlessness” werd enthousiast onthaald en tekende voor ons ook meteen als één van de sterkste heavy albums van 2021.

De klepper werd pas laat aangekondigd voor Desertfest Ghent en zal ondanks het (vrij) vroege speeluur hoge verwachtingen scheppen. Op zich is de band geen échte verrassing in de line-up, maar terwijl ze in vorige albums (te) vaak de kaart trokken die al ingenomen was door All Them Witches, weten ze met de laatste worp toch enkele progressievere oorden op te zoeken.

De vaste waarden

Uiteraard kunnen de échte stonerbands als 1000mods en Stoned Jesus niet ontbreken: twee gevestigde waarden in het landschap die nog maar weinig te bewijzen hebben. Hiervoor ga je uiteindelijk naar Desertfest.De line-up wordt vervolledigd door Motorpsycho, Fire Down Below, Beaten by Hippies, Fake Indians, Dool, Electric Moon, Delving, Lili Refrain, Frayle en Ignatz.  Dit belooft nu al een interessant nieuw evenement in de Vooruit te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − vier =