The War on Drugs :: Living Proof

Nieuwe single “Living Proof” van The War on Drugs is als verdwalen bij het thuiskomen. Het zijn vijf minuten verstilde pracht voor dagen waarin enkel verstilling past, en thuiskomen voor velen niet meer is wat het zou moeten zijn.

Vier jaar na A Deeper Understanding komt The War on Drugs op 29 oktober met hun vijfde studio-album I Don’t Live Here Anymore. Het openingsnummer is alles wat een openingsnummer kan en moet zijn: een geruststellend schouderklopje waarin vertrouwelijkheid besloten ligt, en tegelijk is het een tinteling van nieuwsgierigheid door je zenuwbanen, omdat je perspectief is verschoven.

Het is het panta rhei van de zoekende geest die zonder ankers rondzwerft in een eindeloze zee van mogelijkheden. Zijn enige houvast is zijn thuis, dat ondertussen niet helemaal zijn thuis meer is, aangezien de reis de zwerver zélf verandert. Ingetogen zingt Adam Granduciel zich weer naar de hemel, terwijl de piano zijn frasering volgt met een langzaam toenemende – maar nergens tot uitbarsting komende – intensiteit: ‘I know the pain you’ve been feeling‘.

De gitaar komt na vier minuten bloedmooi mee op en neer deinen, woordenloos als de verleidelijke zang van de sirene die beweert de weg naar huis te kunnen wijzen. We weten dat het een zoete leugen is, maar we vergeven het haar. De troost die ze biedt, is geen uitweg maar ligt besloten in haar aanwezigheid zelf. Aanvaarden dat zulks voldoende is, is de eerste stap huiswaarts.

The War on Drugs speelt op 23 april 2022 in het Sportpaleis te Antwerpen. Tickets zijn te koop vanaf 23 juli.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + 2 =