Hiss Golden Messenger :: Quietly Blowing It

Wat waren we hieraan toe, zeg. Hiss Golden Messenger heeft een zoveelste plaat uit, maar om een of andere reden lijkt de complexloze altcountry van het duo – de facto MC Taylor en nog iemand – nu beter te passen dan anders. Het zal wel te maken hebben met de herwonnen vrijheid en het roadtrip-gevoel dat Hiss Golden Messenger oproept op dit brave, maar mooie Quietly Blowing It.

Nergens wordt dat ‘Rijk der Vrijheid’ beter uitgedrukt dan tijdens opener ”Way back in the Way back”, een nummer dat mede met behulp van blazers naar een hoogtepunt groeit. Vervolgens slaat Quietly Blowing It al snel meerdere paden in, zoals op het funky ”Mighty Dollar”, waarna Hiss Golden Messenger wat gas terugneemt en de Van Morrisson-invloeden er wat meer doorheen komen.

Zodoende luistert het album als een zomersoundtrack: met opwindende dan wel relaxte, vrolijke dan wel melancholische momenten. Eens het leven vierend, dan weer stilstaand bij de vergankelijkheid die net tijdens de zomer vaak het beste voelbaar is. De diversiteit op deze Quietly Blowing It wordt soms wat té. Zo hoeft een aan cheesy versie van Michael Franty schatplichtig ”It Will if we Let it” nou ook weer niet.

Groot is het contrast met een ontroerend ”If it Comes in the Morning” waarin MC Taylor zich afvraagt hoe hij een nieuwe dag tegemoet zal zien, zelfs al weet hij wat er ‘s ochtends komt. Maar ook dat prachtnummer wordt gevolgd door dertien-in-een-dozijn altcountry die weliswaar lekker wegluistert, maar nooit verstilt zoals je van een Hiss Golden Messenger-nummer zou hopen. Al kan dat laatste net zo goed op een lichtzinniger manier, zo bewijst het amper twee minuten korte, maar heerlijke ”Angels in the Headlights”.

Quietly Blowing It is alweer het twaalfde (!) Hiss Golden Messenger-album in bijna even veel jaar. Weinig namen hebben zoveel kwaliteitsmuziek voortgebracht in de altcountry-wereld, al hadden we bij deze verder prettige plaat op iets meer consistentie gehoopt. En toch is er geen reden tot klagen, want we zeiden het al: nu is het even tijd om te genieten van de zomer en daar past deze muziek perfect bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 3 =