Hiss Golden Messenger :: Terms Of Surrender

Een album als verwerkingsproces. Dat is wat Hiss Golden Messenger doet met Terms Of Surrender. Zijn demonen en beslommeringen achter zich laten door er nummers over te maken.

Terms Of Surrender is ondertussen het achtste album dat de in North Carolina wonende M.C. Taylor uitbrengt onder zijn nom de plume Hiss Golden Messenger. Het is een album dat — zo vertelde hij in een open brief aan de fans voor de release — de weerslag is geworden van een moeilijk jaar. Taylor kampt al lang met depressies, maar 2018 was een jaar waarin zijn mentale problemen met volle kracht opspeelden. De opnames van dit album — gedeeltelijk in de studio’s van Aaron Dessner (The National) in New York  — bleken echter een therapeutisch effect te hebben. Terms Of Surrender is dan ook geen album geworden dat ondanks de soms zware thematiek loodzwaar aanvoelt. Daarvoor is de uitvoering van de nummers te warm, te gloedvol. 

Voor het schrijven van de nummers trok Taylor zich terug in de cabine in de Blue Ridge Mountains. Muzikaal is er niet heel erg veranderd ten opzichte van de vorige albums. Country, folk, wat psychedelica, een snuifje rock. Dat blijven de referentiepunten van Hiss Golden Messenger. De productie is wat opulenter dan op voorganger Hallelujah Anyhow al wordt het nergens overdreven. 

Een van de besognes die Taylor kwellen was de onzekerheid van het muzikantenbestaan. Als vader van twee is weegt de frequente uithuizigheid die er het gevolg van is zwaar door. Er is niet alleen het gemis, maar ook de financiële problemen. “Another year older / Debt slightly deeper / Paycheck smaller / Goddamn, I need a teacher”, klinkt het in het sterke openingsnummer “I Need A Teacher”. De afwezigheid voor zijn kinderen komt ook tot uiting in “Happy Birthday, Baby” waarin hij zich richt tot zijn vijfjarige dochter.  Een nummer geschreven vanuit het gevoel dat hij er misschien niet lang meer zou zijn, maar waarin hij slaagt om het niet klef te laten klinken. 

Muzikaal klinkt het album heel gloedvol. Af en toe is het misschien net dat kleine beetje te gepolijst, maar storend is het niet. De songs gaan van aangenaam schuifelend (“Bright Direction (You’re A Dark Star Now”)” tot hevig rockend (“”Whip”). Op “Down At The uptown” gaan piano en lap steel mooi met elkaar in dialoog, terwijl een relaxed “Old Enough To Wonder Why (East Side – West Side)” dan weer de vreemd eend in de bijt is op het album.

Met Terms Of Surrender bouwt Hiss Golden Messenger dus vooral verder op zijn vertrouwd geluid. Het is niet het album van de muzikale vernieuwing geworden, maar een waarop Taylor als zelden tevoor zijn ziel blootlegt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − 15 =