Enola Play EK Editie :: Dag 13. Over saudade, Poolse triphop en Duitse katers

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag worden de laatste groepswedstrijden afgewerkt, met maar liefst vier wedstrijden, dus kunnen we weer in de breedte gaan kijken voor gepaste muziekjes.

Zweden vs Polen

Na enkele jaren relatieve stilte brengt ambachtsman-songwriter José González binnenkort zijn vierde soloplaat uit. Single “Head On” doet ons alvast kennismaken met het album, maar had evengoed een bemoedigende schouderklopje voor de Zweedse ploeg kunnen zijn dit tornooi. “ Put on your new boots and deal with it/ while marching on”: laat je niet demotiveren, ga dat veld op en ploeg dapper verder. Wie zegt dat een voetbalploeg zich niet kan opwarmen met het warme geluid van een akoestische gitaar?

De Poolse Pati Yang is al meer dan twintig jaar in de weer met triphop, een genre dat je niet meteen met haar thuisland associeert. Maar het moet gezegd worden dat “19:53 North West” uit haar debuutalbum Silent Treatment exact klinkt zoals triphop diende te klinken in 1998: even dreigend als zwoel, even zwaar als lichtvoetig. Als enige minpuntje kan het kabbelende ritme worden aangebracht, en dat is nu nét wat de Poolse voetbalploeg niet nodig heeft.

Slovakije vs Spanje

Slovakije heeft ons in de vorige twee muzikale matchups best kunnen verrassen en vandaag is het de beurt aan B3. Neen, het is niet de lokale rip off van K3 of de gelijknamige Amerikaanse boyband, maar wel drie heren die ten tijde van de millenniumwissel soulvolle housemuziek maakten. We kozen “Love is…” omwille van de sample van Barry White en de logisch daaruit volgende cabardouche-vibe van het geheel. Dat geurt verdacht naar lounge, zegt u? Dat klopt, maar het is goed gemaakte lounge uit de jaren toen het genre nog iets voorstelde.
Dit nummer vliegt echter zo ver onder de radar, dat je het nummer niet op Youtube kan vinden. Je vindt het wel in onze playlist onderaan dit artikel.

De Spanjaarden van Mourn waren ooit piepjong toen ze debuteerden met kletsende punk. Nu zijn ze iets minder piep maar nog steeds jong, en iets minder punk maar nog steeds op z’n minst postpunk. De kans dat ze met hun bitse gitaren, plotse tempowissels en teksten bol van de vervreemding ooit het officiële Spaanse EK-lied zullen schrijven, is eerder klein. Dus nomineren wij hen maar, want “Strange Ones” is een existentialistische topschijf die het verdient luid door de boxen van een stadium in Sint-Petersburg te schallen. Mourn zingt over jezelf niet herkennen in de ander, doet dat deels in het Spaans, en wij verstaan er geen hol van maar het is vast geweldig.

Portugal vs Frankrijk

Portugal kan maar beter een schietgebedje prevelen als ze de Rode Duivels nog willen ontlopen in de achtste finales. “O Pastor” van Madredeus heeft de gepaste sacrale sfeer om de enige echte herder van de Portugese kudde, Cristiano Ronaldo, naar een hoger niveau te tillen. En dat zal nodig zijn, met het loodzware parcours dat de Portugezen nog rest. Het nummer loopt over van wat de Portugezen met dat prachtige en onvertaalbare woord saudade benoemen, alsof weemoedig terugkijken op de vorige Europese titel het enige is dat hen nog rest.

Noemden we Frankrijk in hun eerste muzikale strijd met Duitsland al een pletwals, dan mogen ze vandaag wat ons betreft nog een tandje bijsteken – zeker met het eerherstel in gedachten na de lichte blamage tegen Hongarije. “Pursuit” van Gesaffelstein begint met tribale oorlogskreten die je vol adrenaline pompen, waarna de bassen je een klap voor je harses verkopen en genadeloos over je heen stomen. Als je weet dat Mike Levy’s artiestennaam een samentrekking is van Gesamtkunstwerk en Einstein, dan kan je ook nu zeggen dat het niet een gebrek aan zelfvertrouwen is dat de Fransen parten zal spelen.

Duitsland vs Hongarije

U dacht toch niet dat wij, als we om de zoveel dagen iets over onze oosterburen moeten schrijven, de meest humeurige aller humeurige Duitsers zouden overslaan? Maar een voetbalsong van Einstürzende Neubauten? De kans lijkt ons klein dat Blixa Bargeld al ooit een stadion van binnen gezien heeft. De zanger van de Neubauten gaat eerder voor de kater van de dag erna: omwille van een onverwachte nederlaag of van een uit de hand gelopen overwinningsfeestje, maakt eigenlijk niet zoveel uit. De band zorgt dan wel weer voor een dodelijk efficiënt spel waar de Duitsers voor bekend staan. Bas en industriële percussie staan strak gespannen, de dictie van Bargeld is vlijmscherp. Klasse in kostuum. Veel geluk Hongarije.

En toch supporteren we voor Hongarije. Dat we sympathie hebben voor dat malle volkje, heeft niet alleen te maken met het feit dat dat volkje alle steun kan gebruiken met gekke leiders als de Victator, maar ook met het feit dat wij sinds het afgelopen online Eurosonicfestival best al eens graag deze eightieshit van nu opzetten, straight outta Boedapest. Tiens, zou het geen goed idee zijn om zo’n band op het komende Pukkelpop te zetten? Hun Amerikaanse pendanten raken hier toch niet, geloven we…

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 3 =