Enola Play EK Editie :: Dag 3 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag dansen we sensueel met de tepelmensen uit Kroatië, worden we geplaagd door Franse muggen en brouwen we Zwitsers levenselixir in een geheim laboratorium.

Kroatië vs Spanje

Nipplepeople uit Kroatië hullen zich in maskers en ze geven geen interviews, waardoor ze zo mysterieus zijn als de poëtische woorden van Peter Vandenbempt. Ze maken een soort dansbare balearic-balkan-electropop waarop het fijn achterover liggen is op de futon op het terras terwijl je naar je infinitypool staart. Ze zijn zo designer dat Karl Lagerfeld er even van had moeten bekomen en met “FRKA” leverden ze in 2017 een sensuele sleper die stapvoets dichter bij het doel van de tegenpartij sluipt.

Als Kroatië zich ook maar een beetje weet te weren, dan wordt dit een partijtje touwtrekken. In het Engels: “Tug Of War”, en laat de aanminnige Catalaanse Joana Serrat nu toch geen liedje hebben met die titel? Americana van de betere makelij, uit een hoek van Spanje die liefst niet meer Spaans zou willen zijn; soms is voetbal simpeler dan de rest van het leven.

Frankrijk vs Zwitserland

Frankrijk blijft het ons moeilijk maken om voor hen te supporteren. We hebben de uitschakeling van drie jaar geleden immers nog steeds niet verteerd en echt wervelend hebben ze tot nu toe nog niet gespeeld. Laat vannacht “Zobi la Mouche” van Les Negresses Vertes Mbappé maar uit zijn slaap houden. Muzikaal zwalpt het geheel onweerstaanbaar van links naar rechts met conga’s, accordeon en flamencogitaar – alles wordt uit de kast getrokken om toch maar een confrontatie in de halve finales te ontlopen.

Lee ‘Scratch’ Perry neemt vandaag de handschoen op voor Zwitserland, waar hij al decennia woont. Hij bouwde er zelfs een studio, the Secret Laboratory, die – net als zijn originele Jamaicaanse Black Ark-studio – in 2015 in vlammen opging. Voor de hoes van zijn album From My Secret Laboratory poseerde hij mét de Zwitserse vlag als een alpijnse Zonnekoning, terwijl hij als een alchemist dubs brouwde.

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 2 =