Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag spoelen we onze teleurstelling om België’s uitschakeling door met een cocktail van Tsjechische highschoolrock, Deense braggadocio, Oekraïense partizanen en Engelse helden.

Tsjechië vs Denemarken

De Tsjechen van Kohout Plaší Smrt beginnen met de juiste ingesteldheid aan de wedstrijd vandaag: ze blijven “Optimista”, ook al zijn ze de underdog in deze match. Geen moeilijk gedoe: dit zijn simpele akkoorden die als korte passjes de ruimte opzoeken tussen de linies die worden opgetrokken door de drums. De gitaarlijntjes zijn melodieus, het refrein is meezingbaar voor wie het begrijpt en het geheel klinkt als een charmante Tsjechische versie van Greenday.

Denemarken dan. Even rijk aan goeie voetballers als aan muzikanten. Trouwe volgers van deze website weten dat wij het land een warm hart toedragen en dan vooral het rappende minimeisje dat de grimescene vertegenwoordigt. Omdat ze het rapt met evenveel zelfvertrouwen en braggadocio als de Denen tegenwoordig voetballen, nog één keer: Lucy Love. We kiezen voor “Catacombs”, want het zou voor Tsjechië misschien wel een horrormatch kunnen worden.

Oekraïne vs Engeland

Wie deze reeks heeft gevolgd, weet ondertussen dat wij een zwak hebben voor springerige folksongs als soundtrack bij onze voetbalwedstrijden – het moet iets te maken hebben met de energie van de blazers, denken we. En blazers, die zijn er genoeg te rapen bij “Sing, Even If You Got No Bread” van de folkband met punk-attitude Haydamaki. Hun naam refereert aan Oekraïense partizanen, waardoor ‘strijdvaardig’ als epitheton even gepast lijkt voor deze groep als voor de Oekraïense voetballers.

We zijn alweer bij de kwartfinales van dit EK aanbeland, dus het begint krap te worden. “Time For Heroes” dus, die de ploegen nu wel echt beginnen nodig te hebben. En we kiezen dit nummer ook wel omdat The Libertines de meest Britse aller lads waren, die aan het begin van deze eeuw de peper terug in het gat van de Britse muziekwereld staken na het uitdoven van de Britpop. “You know I cherish you my love”, klinkt het na al die jaren nog steeds even meezingbaar. Net zoals wij, zelfs na alle gezeik en gedoe dat erna kwam, die vroege Libertines blijven koesteren voor de kameraadschap, de onschuld en de ongedwongenheid.

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × drie =