University Challenged :: Oh Temple!

Ajay Saggar blijft bezig (het uitgebreide verhaal lees je hier). In 2020 was hij vooral actief met het hypnotiserende soloproject Bhajan Bhoy, via een album en een reeks kleinschalige concerten tussen de lockdowns. Intussen is hij ook in de weer met een nieuw album van King Champion Sounds én is er het debuutalbum van University Challenged, dat een paar liefdes bij elkaar brengt. Gordel om voor deze genereuze trip.

Dit trio met Oli Heffernan (King Champion Sounds en een indrukwekkende reeks soloprojecten) en Kohhei Matsuda (Bo Ningen) ontstond in 2019 en bracht muziek samen met filmmateriaal. Het is dan ook echt iets op maat van visuele wisselwerking. De 2lp is instrumentaal (de enige stemmen zijn samples) en door het ontbreken van een drummer ligt de nadruk niet op ritme en stuwing, maar op sfeer en zorgvuldige assemblage. De muzikanten namen elk apart hun partijen op en met de combinatie van gitaar, bas, synth en elektronica ging Saggar aan de slag. Het resultaat is een bezwerende collage, een weefwerk van meer dan vijf kwartier.

Geen instant kicks, geen catchy hooks of energie die je meteen bij de lurven grijpt dus, maar geduldig trippen met uit de kluiten gewassen tracks (acht stuks tussen acht en elf minuten) die vooral rondhangen in grenszones. Tussen genres, maar ook tussen instrumenten. Golven zwellen aan en nemen weer af, en het is niet eens altijd duidelijk of wat je hoort een gitaar, synth of bas is. De drie spelen graag met effecten, want die helpen om de luisteraar mee te voeren op een reis langs de Kosmische school van de jaren zeventig, maar ook elementen uit de ambient-traditie, shoegaze en hier en daar heeft het zelfs iets van een etherische variant van heel wat folkalbums uit de jaren zestig en zeventig.

De eerste drie stukken zetten vooral in op nuance en herhaling, met synth- en gitaargolven, subtiel gebruikte samples en repetitieve motieven. Laat opener “Serenus” rustig het bakje vollopen met een haast voluptueuze trance om uiteindelijk weer bij het begin uit te komen, dan introduceert “On The Banks Of The River Swale” een meer pastoraal getinte vibe. Niet enkel door een sample van klaterend water, maar schimmige gitaarpartijen die hinten naar het in mist bedekte Britse platteland. “Reverse Swing” is spacey ambient, met een vaag jazz-getinte toon die wat herinnert aan de instrumentale uitweidingen van Yo La Tengo. Even verwacht je snijdende uithalen als op Sonny Sharrocks Guitar, maar de contouren blijven hier zachter.

Daarna wordt het geluid wat opengebroken, met diep ronkende bassen en pulserende synth (“Choppers Over Negril”), een sterkere nadruk op pulserende elektronica (“How I Swam Across The Pond”) of een speelser patroon dat een stuk met een Malcolm X-sample plots een frivool randje geeft. Met brommende bassen, breed uitwaaierende 80s gitaren en suizende synths/elektronica duikt de laatste vinylkant weer in een geluid dat aanvoelt als een lichtjes verontrustende, maar immer uitnodigende cocon. Oh Temple! is spacey en psychedelisch, maar ook coherent en weldadig, en beloont geduldige luisteraars met een onderdompeling in een fascinerende droomwereld.

De gelimiteerde 2lp was in een mum van tijd uitverkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 14 =