Joey Bada$$ :: Let It Breathe

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om zijn verjaardag te vieren. Sommigen vieren hun verjaardag met een taart met het gezin, anderen met een glas cava voor een Zoom met de ruimere familie. Joey Bada$$ gooit met “Let it Breathe” een nummer vol zelfstoef online. As we like it.

De uit Brooklyn afkomstige Joey Bada$$ is nog steeds maar 26 jaar oud hoewel hij al sinds 2012 meegaat en al bijna een veteraan genoemd mag worden. Al sinds zijn eerste mixtapes is het de combinatie van een nostalgische vibe en de onversneden klasse van zijn flow die Bada$$ onderscheidt van het peloton. Het voelt nooit aan als een goedkope rip off van vroegere tijden. Hij moet als kind gevallenzijn  in een ketel waarin de flow van Souls of Mischief, het purisme van Gangstarr en de mellow vibe van A Tribe Called Quest vermengd zaten. De man ademt gewoon nineties hiphop, een zeer welkom geluid in een tijd waarin mumblerap heerst.

Voor “Let it Breathe” werkte Bada$$ opnieuw samen met dj en producer Statik Selektah, die al meedraait van in de tijd van 1999, de debuutmixtape van de rapper. Dit is klassieke boombap rap met het klassieke nostalgische geluid van recht van vinyl geplukte samples. Het is een hommage aan het ethos van de oude hip hop: onverdroten zwoegen, hard werken door naar de juiste samples te blijven graven in de platenbakken en te blijven schaven aan je teksten om elk jaar beter te worden. En dat tot je dood bent. “Graveyard shifts ’til they put me in the cemetery / Until then I’m gettin’ better every January”. Het is eens iets anders dan het goedkoop recycleren van andermans werk om daar je eigen naam over te roepen: “This ain’t no DJ Khaled pop BS nah”. Maar Joey is er ook maar mee aan het lachen: “That is not a diss, that’s one just for the press, uh”.

Oefening baart kunst en de rapper klopt zich zelfbewust op de borst: “But bein’ humble was the worst mistake I ever made / Not knowin’ my worth was the biggest price I ever paid”. Hij heeft zijn leerschool doorlopen en is niet te beroerd om zelfbewust te oogsten wat hem toekomt. “I just wanna take what’s mine, gonna take what’s, uh (The world is yours)”. Ook in dat opzicht is Bada$$ van de oude stempel. Altijd al dweepten de rappers met het ethos van Brian de Palma’s film Scarface.

Als je naar de video kijkt, vergeet dan gerust de eerste halve minuut, “Brand new 911 off the lot / it ain’t even cost me a lot” zegt hij terwijl hij staat te poseren naast z’n nieuwe bolide. Zulke karamellenverzen zijn niet representatief voor de flow van Bada$$. Na een halve minuut wordt het beter, beloofd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + 1 =