@So2020: Sault :: Wildfires

Het vermaledijde jaar 2020 bracht ons vooral veel ellende en beslommeringen: corona, populisme, polarisatie. In volle coronacrisis werd in de States George Floyd vermoord, waardoor de Black Lives Matter-beweging, ook internationaal, heel wat wind in de zeilen kreeg.

Het mysterieuze collectief Sault, dat in 2019 al twee opmerkelijke platen op het gewillige publiek had losgelaten, vond in deze omstandigheden de perfecte sense of urgency om met hun muziek next level te gaan. Dat resulteerde in twee meesterwerken, Untitled (Black is) en Untitled (Rise). Op Black is sluit “Wildfires” kant A af. Op het eerste gehoor is het gewoon een vlot klinkend nummer, drijvend op een funky bas. Tot je wat dieper graaft en de tekst er bij neemt: “ Thief in the night/ tell the truth/ white lives spreading lies/ you should be ashamed/the bloodshed on your hands/ another man/ take off your badge/ we all know it was murder”.

“Wildfires” is een keiharde aanklacht tegen het hardhandig optreden van blanke agenten tegen Afro-Amerikanen in de States. Sault wil je een geweten schoppen en slaagt daar uitstekend in. Toch wordt de boodschap voorzichtig verpakt in een fluwelen deken van briljante muziek. Het contrast tussen de confronterende lyrics en de lieflijke, dansbare sound kan eigenlijk niet groter zijn maar werkt ongelofelijk goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × twee =