Briqueville :: Quelle

De pandemie heeft sommige muzikanten dan toch deugd gedaan. Het anonieme metalcollectief Briqueville perste een intens plaatje uit de lockdownperiode.

Even nostalgisch naar de tijd van normale optredens, lang voor er sprake was van corona: de eerste keer Briqueville, in 2014, herinneren we ons nog levendig. Op Glimps, het ter ziele gegane showcasefestival in Gent, sloeg het optreden in als een bom, net als hun debuut plaat eerder dat najaar.

Het ging om vijf anonieme figuren die hun platen in een jutezak begraven om de fans die te laten zoeken. Vanaf het begin bouwt de band ook een eigen theatraal universum op met artwork, gewaden en maskers. Hun nummers noemen ze aktes. Sindsdien is Briqueville alleen maar straffer geworden, getuige hun indrukwekkende tweede boreling die verscheen in 2017.

Ook muzikaal kunnen ze zich op deze derde plaat onderscheiden in de volle postmetalvijver. “Akte VIII “en “Akte IX” klinken nog vrij typisch Briqueville op het eerste gehoor, alleen horen we nu ook meer zware elektronische lagen die vermengd worden met de kenmerkende loodzware gitaren.

In complete afzondering werkte de band het album af en die gedwongen afstand zorgde voor een inspirerend schrijfproces. Quelle zou zelfs het eerste echte ‘pandemie-album’ zijn op Pelagic. Dat hoor je ook. In een nummer als “Akte X”, met een wel zeer lange aanloop, waan je je in een desolaat landschap met trage slepende riffs als perfecte muzikale begeleiding.

“In Akte XI” zijn niet alleen de elektronicalagen duidelijk te horen, maar is ook een psychedelische toets meer dan ooit aanwezig. De oriëntaalse klanken doen dan weer aan Goat denken.

Bij de twee volgende akten lijkt het of Godspeed You! Black Emperor  een intens huwelijk aangaat met Isis. “Akte XII” is zonder meer imposant, idem voor “Akte XIII”, dat opgebouwd is uit grootse riffs en drumgeweld. Wat ons betreft is dit duo van nummers één langgerekt hoogtepunt.

Op zijn derde plaat weet Briqueville te verrassen met nieuwe geluiden, en dat is een verademing. Sommige bands in het genre beseffen niet dat ze ooit eens uit een ander vat zullen moeten tappen. Briqueville daarentegen pakt opnieuw verwoestend en groots uit zonder in clichés te vallen. Quelle is de perfecte soundtrack voor een bevreemdend jaar dat zich voor velen maar blijft voortsleuren.

Briqueville speelt dit najaar in Sint-Niklaas, Antwerpen, Brugge, Brussel en Leuven. Alle livedata kan je hier vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 1 =