EUMiesaward2019::Bozar, Brussel

De EU Mies van der Rohe Award is een tweejaarlijkse klassieker. Officieel heet het The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award. De prijs is echter eerder een graadmeter voor hoe architecten in Europa denken en werken. Bozar wijdt een kleine tentoonstelling aan laureaten en winnaars.

De voorstellen worden voorgelegd aan een groep van onafhankelijke experten, evenals aan de Vereniging van Architecten en aan het Adviserend Comité. De juryleden gaan dan vervolgens doorheen de werken, en beoordelen niet enkel het eindresultaat maar ook bijvoorbeeld de gebruikte materialen. De prijs is ook belangrijk omdat de genomineerde werken bekend gemaakt worden via de websites, apps, een publicatie en een tentoonstelling die dus nu in Bozar geopend werd.

Er worden in de realiteit twee prijzen uitgereikt: de winnaar van de prijs en de winnaar van de prijs voor Opkomend Architect. Daarnaast worden de finalisten en de genomineerden ook getoond in de expo. De genomineerde werken mogen niet beperkt worden in schaal of programma. De selecties hielden in het verleden al privéwoningen, samenwoonprojecten, musea en cultuurhuizen in. Zo werd in 2005 de Nederlandse Ambassade in Berlijn bekroond, terwijl dit in 2011 het Neues Museum in Berlijn was.

De opgebouwde tentoonstelling in Bozar lijkt op het eerste zicht een compact geheel, echter opgebouwd in een te kleine ruimte, waar de maquettes en foto’s weliswaar strategisch correct opgesteld staan, maar moeilijk te overzien blijven. De afwerking is degelijk, maar wat nu exact de laatste tendensen in het architectuurlandschap zijn blijft in het ongewisse. Er staan ook een aantal Belgische architectencollectieven tussen, zoals het onvermijdelijke De Vynck Tailleur. De indruk blijft echter dat het een Angelsaksisch onderonsje is.

De geweldige foto’s maken voor alle deelnemers de opstelling goed, evenals de frisheid die uit een aantal ontwerpen spreekt.

Eu Mies van der Rohe Award is nog te bezichtigen tot 16 november in Bozar te Brussel

Gino Vandenborne

Beoordeling : 7/10

www.bozar.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − dertien =