The Fantastic Shadows :: Time For Peace

Bekijk Berichten

“Zalig de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten. Zalig wie luistert naar funky gospel, want zij zullen weten wat Soul is.”

Tot zover onze eigen lezing van de Bergrede volgens Matteüs. Het label Luaka Bop van Talking Heads-opperhoofd David Byrne staat al sinds eind jaren tachtig garant voor kwalitatieve uitgaves van funky wereldmuziek van eigentijdse of grotendeels vergeten muzikanten uit de vier uithoeken van de wereld. Sinds 2017 brengen ze ook een reeks World Spirituality Classics uit waarvan vorige week het tweede deel verscheen: The Time for Peace is Now.

De tweede aflevering van de reeks spitst zich toe op soulvolle gospelmuziek uit het Amerika van de jaren ’70 die jammer genoeg opgegaan is in de nevelen van de tijd. Het nummer dat ons meteen bij ons nekvel greep en ons in deze verzamelaar deed duiken is het titelnummer “Time for Peace” van The Little Shadows. Althans, zo worden ze  tenminste op de platenhoes genoemd – elders vind je hun naam als The Fantastic Shadows. Blijkbaar zijn ze zo obscuur, dat zelfs de samenstellers van de compilatie de namen niet consequent onthouden. De kwaliteit van het nummer is er daarom niet minder om. Een hups baslijntje trekt je binnen en vormt samen met de invallende drums een strakke ritmesectie die eindeloos zou kunnen doorgaan. Voeg er dan nog enkele accenten van een orgeltje en wat percussie aan toe en voor ons kan het alvast niet meer stuk. Helemaal vooraan in de mix en zeer in your face is er de lichtjes overstuurde solo- en samenzang, die teert op bijbelteksten en een voor gospel typisch vraag- en antwoordgedeelte dat in intensiteit toeneemt tot een openbaring haast nabij is.

Laat je dus vooral niet afschrikken door eventuele duffe connotaties die spiritualiteit kan oproepen. De kerken zijn immers altijd een vruchtbare grond geweest voor rasmuzikanten (gaande van Ray Charles tot Anderson. Paak of Khruangbin) die in het huis van de Heer de knepen van het vak hebben geleerd en van muziek een feest maken. Dit is funky, doorleefde muziek met een positieve boodschap. Take me to church.

 

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in