Aleksandra Chaushova Burotica :: Museum M Leuven

Het zomert in Vlaanderen en dus ook bij Museum M in Leuven. De rode loper wordt uitgerold voor een aantal typische zomertentoonstellingen. Onder deze expo’s is er de eerste museumtentoonstelling voor de uit Bulgarije afkomstige Aleksandra Chaushovan, een expo genaamd “Burotica”.

Werkelijkheid en fictie liggen nooit ver uit elkaar bij de uiterst gedetailleerde pastel- en potloodtekeningen van Chaushovan. De grote ironie bestaat er echter in dat haar realistische weergaves van mensen, dieren en objecten paradoxaal genoeg niet lezen als weergaves van de werkelijkheid. De boosdoeners hier zijn de figuratie en de enscenering, die als bijzonder bevreemdend overkomen. De toeschouwer ervaart op deze manier de gelaagdheid van de werken, en dit vooral wanneer ze emotionele, biografische of narratieve elementen bevatten.
Vroegere reeksen van de kunstenares hadden dit aspect veel minder. Daar werd immers vaak naar onderzoek en archivering verwezen, terwijl haar tekeningen in deze reeks veel autonomere kenmerken krijgen.

Onder burotica wordt alles verstaan wat onder bureau- en computertoepassingen valt, gaande van USB-sticks over nietjes tot harddisks. Aleksandra Chaushovan zet de banaliteit van deze voorwerpen echter om in een waarschuwing voor datgene wat erachter schuilgaat: een immer waakzame administratie. De tekeningen evolueren dan ook van pure weergave van een object naar verleiding of zelfs bedreiging van de toeschouwer. En zo stellen ze de vraag naar het anonieme karakter van de ambtelijke beslissingen erachter. Het verband tussen de laatste reeks pasteltekeningen en de twee vroegere reeksen – die eveneens getoond worden – blijft echter onbelicht, waardoor de allesomvattende boodschap duidelijk aan kracht verliest.

‘Burotica’ loopt nog tot 3 november in Museum M Leuven.

www.Mmuseum.be/Chaushova

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + zeventien =