Jake Xerxes Fussell :: Out Of Sight

Bij de recensie van zijn vorige album What In The Natural World noemden we Jake Xerxes Fussell een “muzikale archeoloog”. Op zijn derde album zet hij zijn zoektocht naar vergeten folksongs onverdroten verder.

Net zoals op zijn vorige twee albums duikt Jake Xerxes Fussell ook hier weer diep in de traditie van, vooral Amerikaanse, folksongs. Het grootste verschil met de voorgangers is dat hij hier bijgestaan wordt door een iets grotere, vijfkoppige, begeleidingsgroep waarvan drummer Nathan Bowles — die ook een uitmuntend banjospeler is overigens — waarschijnlijk de bekendste naam is. De bijna academische manier waarop Fussell de nummers uitzoekt en selecteert komt best tot uiting in de gedetailleerde bronvermelding die hij met elk nummer meegeeft: in welk liederenboek hij het nummer heeft teruggevonden, wie het nummer al eerder onder handen genomen heeft, en dergelijke.

Al mag er meteen bij gezegd worden dat die bijna theoretische benadering geen invloed heeft op de uiteindelijke uitvoeringen, want die zijn stuk voor stuk warm en doorleefd. De negen nummers op Out Of Sight zijn allen behoorlijk obscuur. Verwacht hier geen elfendertigste versie van “In The Pines”, maar nummers die Fussell van onder een dikke laag stof in half vergeten liedjesboeken gehaald heeft om ze nieuw leven in te blazen. Als een nummer als “Winsborro Cotton Mill Blues” zowat het bekendste nummer van het album is — met dank aan Pete Seeger die dit nummer in 1948 al opnam — dan besef je snel dat het hier om een album gaat waarop ontdekkingen te doen zijn.

Dat begint al meteen met “The River St. Johns”: een rustig wiegend ritme, een warme gloed en op het einde komt de viool van Libby Rodenbough mooi op de voorgrond. “Michael Was hearty”, een song van Ierse origine, speelt met hetzelfde klankpalet, al is het daar het orgel van James Anthony Wallace dat wat andere accenten legt. In het  gitaarspel van Fussell hoor je de invloeden van pakweg Leo Kottke of Jack Rose, maar het stelt zich altijd ten dienste van de song.

Dat Fussell er niet voor terugdeinst om lang terug te gaan in de tijd, toont hij met het uit de 19e eeuw daterende “Three Ravens”. Deze instrumental is een zogenaamde “Child ballad”, een van de folksongs die op het einde van die eeuw door de Amerikaanse muziekliefhebber Francis James Child te boek gesteld werden. De negen nummers volgen een vergelijkbaar, kabbelend ritme. Dit is niet de muziek van het grote gebaar, maar van het terugkeren naar de traditie. Hoogtepunten genoeg op dit album, met nummers als “Oh Captain”, “Jubilee” of “Drinking Of The Wine” als beste voorbeelden daarvan.

Jake Xerxes Fussell doet zijn ding, en wijkt daar niet van af. Maar zolang hij er in slaagt om elk album net dat iets beter te maken dan de voorgaande, blijven wij uitkijken naar zijn nieuw werk. Out Of Sight is zijn tot op heden beste album en redt opnieuw negen folknummers van de vergetelheid.

7.5
Release:
2019
Konkurrent
Paradise Of Bachelors
Nathan Bowles

verwant

Jake Xerxes Fussell :: Good And Green Again

Op zijn vierde album blijft Jake Xerxes Fussell het...

Jake Xerxes Fussell :: What In The Natural World

Geen idee of Jake Xerxes Fussell aan naamkaartjes doet,...

AUTUMN FALLS: 75 Dollar Bill, Nathan Bowles & Steve Gunn :: 9 november 2016, Het Bos

In het kader van het Autumn Falls-festival bracht Het...

Nathan Bowles :: Whole & Cloven

Een album waarop de banjo centraal staat: voor veel...

aanraders

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Richard Thompson :: Ship to Shore

Richard Thompson is 75 jaar, maar verkeert dezer dagen...

King Hannah :: Big Swimmer

Beste maatjes Hannah Merrick en Craig Whittle trokken in...

Cigarettes After Sex :: X’s

Derde plaat voor Greg Gonzalez, en ook deze keer...

recent

Perdidos en la Noche

Sinds Mexico in de tweede helft van de jaren...

Deadpool & Wolverine

Toen de eerste twee Deadpool-films kort na elkaar de...

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in