Thom Yorke :: Has Ended

Jonny Greenwood, zijn college bij Radiohead, deed het al veel langer. Maar binnenkort waagt ook Thom Yorke zich aan een eerste soundtrack, voor een horrorfilm (Suspiria) met name. “Has Ended” voelt in ieder geval al zeer beklemmend aan.

Een goede horrorfilm draait meer om wat er niét is, dan om wat je aan de kijker laat zien. Dat geldt evenzeer voor “Has Ended”. Vijf minuten lang laat Thom Yorke elektronische klanken traag maar gestaag pulseren, zonder de song ooit echt te doen uitbarsten. Repetitief nestelen drum en bas zich achterin je hoofd. Ze vallen maar weer op als ze verdwenen zijn. En op Yorke zelf moet je al helemaal niet afgaan om de mist op te klaren die over het nummer ligt. Bij wie trouwens het angstzweet uitbreekt bij de gedachten aan de neurotische elektronica die Yorke al wel eens – zeker solo – op de mensheid durft loslaten: de klankkleur van “Has Ended” is veel warmer dan die van pakweg het merendeel van Tomorrow’s Modern Boxes. Het nummer sluit meer aan bij het mysterieuze van A Moon Shaped Pool, maar dan met meer achtervolgingswaanzin. Vergeet niet over uw schouder te kijken.

Suspiria (Music for the Luca Guadagnino Film) is uit op 26 oktober via XL Recordings.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − tien =